FunX

Haris zamelt tijdens de ramadan geld in voor arme gezinnen in Afghanistan

foto: Rachel Ecclestone
  1. Newschevron right
  2. Haris zamelt tijdens de ramadan geld in voor arme gezinnen in Afghanistan

De coronacrisis is voor iedereen een moeilijke tijd. Toch is in sommige landen de situatie ernstiger dan in andere. Terechtkunnen bij een voedselbank of zelfs een simpel dak boven je hoofd hebben is namelijk niet overal vanzelfsprekend. Haris komt uit Afghanistan, waar veel gezinnen door de coronacrisis in nood zijn. Daarom heeft hij besloten een handje te helpen. In Ramadan Late Night vertelt hij hoe.

"Je ziet enorm veel armoede. Het verschil tussen arm en rijk is enorm."

Armoede

"De gezondheidszorg is in Afghanistan veer slechter dan in Nederland, net als de sociale zorg", vertelt Haris. "Mensen hebben geen sociale voorzieningen of tegemoetkoming van de overheid. Heel veel mensen zijn nu werkloos geworden en kunnen helemaal niet meer rondkomen." Zelf kwam hij als jong kind naar Nederland. Op zijn achttiende keerde hij voor het eerst terug naar zijn geboorteland en dat was confronterend. "Om de twintig à dertig meter is er een vrouw met een kind aan het bedelen op straat. Dat gaat kilometers door. Dan denk je: wie moet ik geld geven? Op een gegeven moment is het op. Ik ben zo vaak midden op de weg met de auto gestopt om iets te geven."

Ook zijn naast armoede de gevolgen van de oorlog nog steeds aanwezig. "We hebben al veertig jaar oorlog in ons land en tot op de dag van vandaag gebeuren er nog aanslagen. De onveiligheid is er nog steeds."

Inzamelingsactie

Haris werkt in de horeca en is tot de clubs weer open gaan zo goed als werkloos. Nu, tijdens de ramadan, gebruikt hij zijn tijd om geld in te zamelen voor arme gezinnen in Afghanistan die door de crisis geen geld hebben voor eten en medicijnen. Hij belt dagelijks met zijn tante die daar nog woont en kwam zo op het idee. "Zij vertelde dat ze familieleden had geholpen die in nood waren. De volgende dag stond ik op en dacht: ik heb een stem, ik heb onderdak en ik heb een netwerk. Laat ik kijken wat ik kan doen." Hij zette een doneeractie op en binnen 24 uur was er 1000 euro opgehaald. "Het streefbedrag is 2500 euro, waarmee 30 tot 50 gezinnen geholpen kunnen worden."

Haris vertelt dat het geld direct naar zijn tante toegaat. "Zij heeft al gezinnen in beeld die het goed kunnen gebruiken." Uiteindelijk hoopt Haris dan foto's en filmpjes te ontvangen van de geholpen gezinnen. "Zodat ik hier aan iedereen kan laten zien van: hier is jullie geld naar toegegaan. En al die mensen zullen jullie dankbaar zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie