FunX

Büşra doneert voedselpakketten in naam van overleden dierbaren tijdens ramadan

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Büşra doneert voedselpakketten in naam van overleden dierbaren tijdens ramadan

Büşra raakte vorig jaar in een klap haar verloofde Joey (26), broertjes Muhammed (21) en Yunus (16) en 18-jarig neefje Emre kwijt door een auto-ongeluk. Om haar verdriet om te zetten naar positiviteit doet ze tijdens de ramadan mooie dingen om anderen te helpen, zoals voedselpakketten samenstellen voor mensen die het minder breed hebben. Dat allemaal in naam van haar verloren dierbaren. In Ramadan Late Night blikte Morad samen met Büşra terug op het afgelopen jaar, hoe zij met het gemis omgaat en waar ze de kracht vandaan haalt om anderen te helpen.

funxvideo_5eaaa8fed4851

Video niet beschikbaar

Mooie herinneringen in stand houden

Büşra vertelt dat ze nog dagelijks aan de heftige gebeurtenis terugdenkt. Ze kan soms niet beseffen dat het alweer een jaar geleden is. "Het voelt voor onze familie alsof het een of twee maanden geleden is gebeurd." Er gaat geen dag voorbij dat Büşra en haar familie niet iets doen wat hen herinnert aan hun overleden dierbaren. Op die manier proberen ze de mooie herinneringen in stand te houden. "Het zijn gewoon kleine dingetjes, zoals hun lievelingseten maken of dat ik nog kleding van mijn broertje draag en dat ik elke nacht nog in zijn kamer slaap. [...] Het voelt eigenlijk alsof ze er nog zijn. Ze zijn er niet fysiek, maar ik voel hun aanwezigheid."

Voedselpakketten

Net zoals vorig jaar start Büşra dit jaar weer een inzamelingsactie in naam van haar overleden dierbaren tijdens de ramadan. Namens haar stichting, Stichting Myje, doneert ze voedselpakketten voor mensen die het minder breed hebben. Dat doet Büşra samen met haar nicht. "We kopen de voedselpakketten samen in, verzamelen adresjes en brengen het daarna rond." Gelukkig krijgen Büşra en haar nicht daar nog extra hulp bij. "Ik krijg hulp van meisjes via Snapchat die ik eigenlijk niet eens ken. Ook mijn neef helpt ons. Hij was echt de grote broer van mijn broertjes en neefje. Hij probeert ons ook zoveel mogelijk te helpen."

Hoger plekje in het paradijs

Büşra is blij dat zij zich in deze tijd in kan zetten voor mensen die het minder breed hebben. Haar eigen onderneming is door de coronacrisis dicht, waardoor ze blij is dat ze dit kan doen. "Je bent zo toch een beetje bezig en je weet gewoon dat je het doet voor iets goeds. [...] In ons geloof is het zo dat je niet veel meer kan doen voor iemand die overleden is, behalve veel voor hen bidden en goede daden doen in hun naam, zodat zij een hoger plekje krijgen in het paradijs. Daarom ben ik deze actie gestart."

Waterputten

Maar Büşra houdt zich ook bezig met andere goede doelen. Zo heeft zij samen met haar familie twee waterputten laten bouwen in Sri Lanka en nog eentje in Afrika. "Vorig jaar hebben we gelddonaties opgehaald en daarmee hebben we een waterput betaald. De andere twee hebben mijn ouders en de ouders van mijn neefje betaald."

'Alles is voor hen'

Met al deze liefdadige bezigheden en het opstarten van haar eigen beautysalon staat Büşra's leven niet stil. Ze probeert zoveel mogelijk haar best te doen voor haar overleden dierbaren. Toch heeft ze nog steeds dagen waarin haar leven wél stilstaat. Het blijft nog steeds moeilijk om alles een plekje te geven. "Je leert het soort van een plekje te geven, maar je zult er eigenlijk nooit overheen komen. De rest van je leven is een soort rouwproces, want je hebt sowieso dagen waarin het minder gaat. Mijn familie en ik hebben af en toe nog steeds de hoop dat ze terugkomen, ook al weet je van binnen dat het niet zo is. De hoop blijft voor altijd bestaan."

Op de vraag wat Büşra tegen zichzelf zegt om iedere dag weer uit bed te komen en aan de slag te gaan om anderen te helpen, antwoordt Büşra: "Alles is voor mijn broertjes en neefje. Dat is mijn motivatie, zodat zij het gewoon beter hebben en met ons mee kunnen kijken."

funxvideo_5eaaa84d6bcf0

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie