Up 2 Date

President Biden: 'Niet langer in Amerikaans belang om in Afghanistan te blijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. President Biden: 'Niet langer in Amerikaans belang om in Afghanistan te blijven'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een toespraak gereageerd op het vertrekt van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. De 78-jarige president lag onder vuur nadat de situatie in Afghanistan vrijwel direct escaleerde nadat de Amerikanen waren vertrokken. Inmiddels hebben de Taliban het land in rap tempo overgenomen en leeft de bevolking in grote angst. Volgens Biden ligt de schuld volledig bij de Afghaanse regering en het Afghaanse leger en was het niet langer in het belang van Amerika om te blijven in Afghanistan.

Geen democratie stichten

Volgens Biden was het nooit de bedoeling van de Amerikanen om naar Afghanistan te gaan om een democratisch land op te bouwen. De president benadrukt dat zelfbescherming het enige doel was. "Ons enige doel is en was om te voorkomen dat er een aanslag op de VS wordt gepleegd".

Geen burgeroorlog uitvechten

Wel geeft Biden toe dat de situatie in Afghanistan sneller is geëscaleerd dan verwacht. De president legt daarvoor de schuld volledig bij de Afghaanse regering en het Afghaanse leger. Volgens hem is het land niet bereid te vechten voor haar vrijheid en is het niet de taak van de Amerikanen om dit wel te doen. De president zegt dat de politieke leiders het al snel opgaven en het land ontvluchtten en dat ook het leger vrijwel direct instortte zonder überhaupt te vechten.

"Amerikaanse soldaten kunnen en moeten niet vechten en sterven in een oorlog die Afghaanse soldaten zelf niet willen voeren", zei de president stellig. Biden richtte zich daarna op zijn tegenstanders en vroeg zich hardop af hoeveel Amerikaanse soldaten er nog moesten vechten en sterven in een Afghaanse burgeroorlog. "Mijn antwoord is duidelijk. Ik zal de fouten die we in het verleden gemaakt hebben niet nog een keer maken. Om eindeloos door te vechten in een conflict, terwijl dat niet in het belang is van de Verenigde Staten".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verantwoordelijkheid

De president neemt de besluitvorming rondom Afghanistan volledig op zijn rekening. Biden wil zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan en bekijkt hoe de Amerikanen vanaf nu weer verder moeten. Hij is nu de vierde president na Bush, Obama en Trump die te maken heeft met het conflict in Afghanistan en verzekert het land dat hij deze verantwoordelijkheid niet zal doorgeven aan een vijfde president. "Ik zal het Amerikaanse volk niet misleiden door te zeggen dat we met een langer verblijf in Afghanistan het verschil zullen maken", verdedigt de president zijn keuzes.

Ster advertentie
Ster advertentie