Up 2 Date

Nederlandse militairen hebben Afghaanse gezinnen op evacuatielijst weggestuurd van vliegveld

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse militairen hebben Afghaanse gezinnen op evacuatielijst weggestuurd van vliegveld

Volgens de NOS hebben Nederlandse militairen vorige maand zeker zes gezinnen weggestuurd van het vliegveld in Kabul, terwijl ze op de evacuatielijst stonden en voor evacuatie waren opgeroepen. Drie van de zes gezinnen zitten nog steeds vast in Afghanistan.

Tekort aan tolken

De NOS sprak met de familie van de gezinnen en zag documenten in die zij hebben gedeeld. De zes gezinnen kregen te horen dat ze onvindbaar waren op de evacuatielijsten. De identiteitskaarten konden niet worden gelezen door een tekort aan tolken. Hierdoor werden er ook foute spellingen ingevoerd in de computer waardoor mensen niet op de evacuatielijst leken te staan.

Drie van de zes gezinnen

De gezinnen hebben later opnieuw bericht gekregen van de Nederlandse ambassade waarin stond dat ze toch welkom waren. Drie van de zes gezinnen konden alsnog naar Nederland komen. De achtergebleven gezinnen konden het vliegveld niet meer bereiken.

Reactie

In een reactie hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Defensie gezegd dat "de evacuatie plaatsvond onder zeer extreme en chaotische omstandigheden en dat ze niet kunnen ingaan op individuele gevallen." Buitenlandse zaken laat weten dat mensen van de evacuatielijst die nog in Afghanistan zitten, mogelijk later alsnog worden opgehaald. "Daarvoor worden nu alle opties bekeken."

Ster advertentie
Ster advertentie