Up 2 Date

Laatste Amerikaanse militairen vertrokken uit Afghanistan

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Laatste Amerikaanse militairen vertrokken uit Afghanistan

Alle Amerikaanse troepen zijn, zoals president Biden met de Taliban had afgesproken, voor 31 augustus vertrokken uit Afghanistan. Dinsdagochtend steeg het laatste vliegtuig met Amerikaanse militairen op. Het betekent een einde aan twintig jaar militaire aanwezigheid van Amerika in Afghanistan.

"volledige onafhankelijkheid"

De Taliban vieren feest na het vertrek van de Amerikaanse troepen. Volgens een correspondent van The New York Times in Afghanistan waren er gisterenavond vreugdeschoten te horen. Daarnaast spraken hooggeplaatste Taliban-leiders hun vreugde uit over het vertrek van Amerika met een bericht op Twitter. Zo schreef Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid over de "volledige onafhankelijkheid" van Afghanistan en sprak Taliban-leider Anas Haqqani over een "historisch moment".

Geëvacueerd

In totaal evacueerde Amerika zo'n 6000 mensen uit Afghanistan. Toch is nog niet iedereen geëvacueerd. Zo'n 200 Amerikanen zijn in Afghanistan achtergebleven en willen daar nog graag weg. Minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt dat er hard wordt gewerkt om deze personen te achterhalen en te evacueren.

Ster advertentie
Ster advertentie