Up 2 Date

Nederland stopt na vandaag met evacuatievluchten uit Afghanistan

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Nederland stopt na vandaag met evacuatievluchten uit Afghanistan

Nederland stopt na vandaag met het uitvoeren van evacuatievluchten uit Afghanistan. Dat hebben demissionaire ministers Kaag en Bijleveld en staatssecretaris Broekers-Knol geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Ze noemen het "een pijnlijk moment, omdat ondanks alle inspanningen van de afgelopen periode mensen die in aanmerking komen voor de evacuatie naar Nederland achter zullen blijven".

Gevaarlijk

Volgens de ministers zijn de Nederlandse militairen en het ambassadeteam door de Verenigde Staten, die sinds de Taliban de macht hebben teruggegrepen de veiligheid op het vliegveld controleren, geïnformeerd dat ze moeten vertrekken. Ze zullen met de laatste vluchten terug naar Nederland komen. Vanmorgen werden evacués al opgeroepen om niet meer naar het vliegveld in Kabul te komen. Het zou daar steeds gevaarlijker worden en de poorten van het vliegveld zouden inmiddels gesloten zijn. Er zou ook sprake zijn van een dreigende aanslag op het vliegveld.

Achterblijvers.

Eerder vannacht lukte het Nederlanders nog wel om 3 bussen met daarin 120 mensen met een Nederlands paspoort het vliegveld binnen te krijgen. Of die personen inmiddels vertrokken zijn uit Kabul is niet bekend. In totaal heeft Nederland volgens Kaag 1500 Nederlanders geëvacueerd afgelopen periode. Hoeveel mensen er precies achterblijven, is niet duidelijk. "Wij kijken nu met bondgenoten hoe we hen verder kunnen bijstaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deadline

Ook andere landen, waaronder België en Frankrijk, stoppen met evacuatievluchten. De Verenigde Staten hebben namelijk laten weten uiterlijk 31 augustus helemaal weg te willen zijn uit Afghanistan, volgens de deadline die de Taliban hebben opgelegd. Tot die datum blijft er nog wel een vliegtuig met een klein team Nederlandse militairen aanwezig in de regio Kabul, zo staat in de brief aan de Tweede Kamer. Dit voor het geval er toch nog mogelijkheden komen om mensen te evacueren.

Ster advertentie
Ster advertentie