FunX

Verwesterd maar een jongen? Zwaai zwaai!

  1. Newschevron right
  2. Verwesterd maar een jongen? Zwaai zwaai!
Stel je bent in Nederland geboren maar je ouders zijn tien jaar geleden vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Je zit hier op school, hebt Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes en je praat vloeiend Nederlands. Er is alleen één probleem: je bent een jongen! Is dat even pech hebben! Voor jongens is het volgens ons kabinet namelijk heel leuk in Afghanistan. Dus krijg je van minister Gerdje Leers een gratis ticket naar Kabul. En je ouders gaan ook mee! Maar je zusje niet. Zij mag in Nederland blijven, alleen als ze verwesterd is natuurlijk. Anders moet ook zij wegwezen!

Alleen meisjes
De minister van Immigratie en Asiel benadrukte gisteren in een debat in de Tweede Kamer nog eens dat alleen 'verwesterde' meisjes uit Afghanistan in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Jongens kunnen geen beroep doen op deze aanpassing van het asielbeleid. Meisjes die verwesterd zijn maar uit Iran of Somalië komen hebben ook pech. Ook zij worden het land uitgezet.

Willekeurig
Volgens een groot deel van de oppositie is het asielbeleid veel te willekeurig geworden. In Noord-Somalië is de situatie voor schoolgaande meisjes net zo belabberd als in Afghanistan, aldus Joel Voordewind van de ChristenUnie. Maar volgens minister Leers is er absoluut geen sprake van willekeur: “Elke keuze heeft een grens, en elke grens leidt tot discussie”.

Sahar
Begin april introduceerde Leers ‘het verwesterde meisje’ in het vreemdelingenrecht. Aanleiding was de verontwaardiging rondom de mogelijke uitzetting van de Afghaanse Sahar. De 14-jarige scholiere en haar familie mochten uiteindelijk in Nederland blijven van de minister. Reden: Sahar is zo westers geworden dat ze in Afghanistan onaanvaardbare 'psychosociale druk' zou ervaren.

Tips
Dus een tip voor alle Sahars in Nederland. Doe die hoofddoek af, ga bier drinken, eet hutspot en luister alleen nog maar naar de 3J's en Justin Bieber. En voor de jongens? Zwaai zwaai!

Ster advertentie
Ster advertentie