FunX

Je baas toevoegen op social media: do or don't? "Hij schakelde een advocaat in"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Je baas toevoegen op social media: do or don't? "Hij schakelde een advocaat in"

Je baas toevoegen op social media: gezellig of juist not done? Volgens sommigen moet het gewoon kunnen, maar tijdens TopiX lieten veel luisteraars weten dat je werk en privé beter gescheiden kan houden, omdat je Instagramstories en Facebookberichten nog wel eens tegen je gebruikt zouden kunnen worden. Dit was het geval bij Fay, voor wie de digitale vriendschap met haar werkgever niet bepaald goed uitpakte...

Zakelijk houden

Merel besprak met de luisteraars wat je nou het beste kan doen als je zo'n volgverzoekje van je baas binnenkrijgt. Voor Beatrice is het duidelijk: "Als we niet goed met elkaar zijn, ga ik gewoon eerlijk zeggen dat we geen vrienden zijn en dat we het zakelijk moeten houden." Volgens Danny moet je hoe dan ook voorzichtig zijn met wat je online plaatst, omdat je werkgever soms alsnog via omwegen bij je Facebookberichten kan komen:

"Ik vind dat je sowieso moet uitkijken met wat je post. Ik werk bij een werkgever waarbij een post consequenties kan hebben voor de organisatie. Dus neem je verantwoordelijkheid. Als jij naar een fissa gaat, helemaal panja wordt en je vervolgens ziek meldt, moet je ook niet gek opkijken als een arbo-arts voor de deur staat."

ZIEK GEMELD
Luisteraar Fay heeft haar lesje wel geleerd. Ze vertelt dat ze zich een keer op een werkdag had ziek gemeld (omdat ze ook daadwerkelijk ziek was), maar in het weekend een tripje naar Parijs had gepland. Dat besloot ze uiteindelijk door te laten gaan met als gevolg dat haar baas op social media zag dat ze in Parijs was. "Terug op werk werd ik gevraagd om naar een adres te komen dichtbij werk. Vervolgens zag ik heel groot 'advocatenkantoor' staan."

Advocaat ingeschakeld

Fays werkgever bleek een advocaat te hebben ingeschakeld, omdat ze op reis was gegaan terwijl ze ziek was gemeld. Ze werd geschorst totdat ze kon aantonen dat de reis tijdens haar weekend was en niet onder werktijd. "Toen mocht ik weer komen werken." Fay snapt achteraf wel dat het misschien niet slim was om op social media te posten dat ze in Parijs was terwijl ze nog ziek gemeld stond. "Maar beter melden werd nooit gedaan."

Fay meldde zich ziek maar werd "betrapt" door social media

Wat mag een werkgever?

Mag je baas er eigenlijk iets van zeggen als je je ziekt meldt terwijl je de dag ervoor feestend op je Insta-story te zien was? Advocaat Mariska Aantjes legt uit dat er altijd een bedrijfsarts aan te pas moet komen om te bepalen of iemand ziek is. "De werkgever moet de bedrijfsarts vragen: kun je even controleren of die werknemer daadwerkelijk ziek is? Dan kan hij er best bij zeggen dat 'ie die ene foto heeft gezien." Maar tegen de tijd dat de bedrijfsarts zover is, is de werknemer vaak alweer op het werk. "Zeggen kan altijd, maar je kunt er geen consequenties aan verbinden."

Je baas mag je trouwens niet verplichten om je social media-avonturen met hem of haar te delen. "Verplichten kan niet. Dan is de AVG-wet (algemene verordening gegevensbescherming) van toepassing", vertelt Mariska. Daarnaast is het ook altijd nog een optie om je werkgever gewoon op de lijst te zetten van personen die jouw berichten niet kunnen zien. Dan ben je wel online vrienden, maar blijven je weekendactiviteiten lekker privé.

Advocaat Mariska Aantjes over het volgen van je baas op social media: "Je baas kan het je niet verplichten"

Ster advertentie
Ster advertentie