Films, Series & TV

In Netflix-film 'The Social Dilemma' leer je over de schadelijke gevolgen van sociale media

  1. Newschevron right
  2. In Netflix-film 'The Social Dilemma' leer je over de schadelijke gevolgen van sociale media

Een leven zonder WhatsApp, Instagram en YouTube is bijna niet meer voor te stellen. Sociale media hebben de wereld heel veel mooie dingen gebracht, maar er is ook een keerzijde. Wat de negatieve consequenties zijn, kun je zien in de nieuwe Netflix-film The Social Dilemma.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The social dilemma

The Social Dilemma gaat over de enorme impact die een relatief klein aantal ingenieurs uit Silicon Valley, waar de meeste techbedrijven zitten, heeft op de manier waarop we denken, handelen en leven. Door sociale media gaan complottheorieën viral, ontwikkelen tieners mentale problemen en is er een enorme hoeveelheid aan misinformatie en nepnieuws te vinden.

Invloed

In de film geven onder anderen de mede-uitvinder van de 'like-button' Justin Rosenstein, voormalig directeur van Pinterest Tim Kendall en voormalig directeur van financiën van Facebook Cathy O'Neil hun visie op de negatieve kanten van social media.

Volgens de sprekers heeft het systeem, dat ons aan de ene kant met elkaar verbindt, aan de andere kant een enorme (onzichtbare) controle over ons. Die controle is zelfs zo erg dat het volgens hen een bedreiging voor de mensheid kan vormen.

"Het collectieve gebrek aan begrip over hoe deze platforms eigenlijk werken heeft geleid tot verborgen en vaak schadelijke gevolgen voor de samenleving. Gevolgen die in de loop van de tijd steeds duidelijker zijn geworden."

Ster advertentie
Ster advertentie