FunX

Peace

  1. Newschevron right
  2. Peace
De datum 21 september werd in 1980 door de VN gebombardeerd tot de dag van de vrede. Overal op de wereld willen mensen dan ook niks liever: vrede! Maar het blijkt nog verdomd lastig om die wens in vervulling te laten gaan. Ligt het ook niet aan het feit dat oorlog voeren gewoon te lucratief is?

Manu ontvangt in de studio Paul Feld en Friso Wiersum van de Vrede van Utrecht, een stichting die op 21 september de day4peace organiseert in de Tivoli (Oude Gracht) te Utrecht. Ook nog in het eerste uur zijn Lennart Pieters en Umeu naar de studio gekomen om te vertellen over de eerste in een reeks bijzondere multidisciplinaire evenementen genaamd Speyk-Sessies, waarvan de eerste zaterdag 25 september in de Kunstsuper in Rotterdam gehouden wordt.

In het tweede uur gaat Manu in gesprek met de uit Liberia gevluchte theatermaker Bright Richards. Bright Vertelt over het theaterstuk 'As I left my fathers house' en in hoeverre de burgeroorlog in zijn vaderland zijn beleving van het begrip 'vrede' heeft veranderd. Prince Kaar Dammir is een vertegenwoordiger van Voice Over en werkzaam als UN-peacekeeper in Darfur (Sudan). Bij Spoken legt hij zijn quest uit en geeft inzicht in de uitdagingen van zijn beroep.

In het laatste uur spreekt Manu met muzikant en componist Merlijn Twaalfhoven. Merlijn reist met zijn composities de hele wereld over en zoekt vaak conflictgebieden op om vervolgens met behulp van muziek een dialoog te starten tussen de strijdende partijen. Zoals elke week is er een spook van Joost van Kersbergen : "Ergens in de verte woedt een strijd..."Download show

{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/lijn5/lijn5_201009192100.mp3{/audio}
Ster advertentie
Ster advertentie