FunX

Dit is waarom Sticks' nieuwe muziek maar op één plek te beluisteren is

foto: Red Bull Media House – Desire van den Berg
  1. Newschevron right
  2. Dit is waarom Sticks' nieuwe muziek maar op één plek te beluisteren is

Sticks is al bijna twintig jaar actief in de rapgame en heeft in die jaren al voor behoorlijk wat legendarische tracks gezorgd. Die kun je allemaal terugluisteren, maar dat geldt niet voor de nieuwste muziek van de Zwolse rapper. Die kun je namelijk niet checken op Spotify, YouTube of je favoriete radiostation, maar alleen in Museum de Fundatie in Zwolle. Dat kan vanaf deze week tot 5 januari, daarna worden de tracks vernietigd of opgeslagen in het archief. "Het is nu of nooit."

"Ik was op zoek naar een manier waarop ik muziek weer een belevenis kon maken."

Onrustig

In Jouw Stad vertelt Sticks dat het thema van zijn audiovisuele tentoonstelling onrust is: "Ik liep al een tijdje met een gevoel van onrust rond en daar wilde ik iets mee doen." Hij vertelt dat zijn twee dochters allebei op jonge leeftijd moesten vechten voor hun leven. Dat deed hem beseffen dat het leven aan een zijden draadje hangt. "Dat maakte mij onrustig."

Belevenis

Omdat er zo'n groot aanbod aan muziek is en het ook altijd overal te luisteren is, wilde Sticks zijn muziek op een andere manier met de wereld delen. "Ik dacht: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn muziek een belevenis wordt?" Daarom zijn de nieuwe tracks nu maar op één plek te beluisteren. En die plek is een museum, omdat hij op die manier zijn muziek als 'dichtkunst' kan presenteren.

Inspiratiebron

De 37-jarige Sticks begon zijn muzikale carrière samen met Rico en producer Delic in de groep Opgezwolle. Later ging hij verder als solo artiest. Hij werkte toen veel samen met onder anderen Delix, ART, Winne, Jiggy Djé en Dokter Moon. Ook was hij onderdeel van de groep Fakkelbrigade, waar ook Typhoon deel van uitmaakte.

Voor verschillende Nederlandse rappers is Sticks een grote bron van inspiratie. Zo ook voor Winne. Hij deelde dit jaar op de verjaardag van Sticks een verhaal op zijn Instagram om hem te eren. Daarin stond hoeveel Sticks voor Winne betekend heeft: "Ik vertel dit omdat we onze helden niet genoeg eren. Laten we niet wachten tot ze weg zijn om onze lof te verkondigen. Zonder Sticks was er misschien geen Winne."

Ster advertentie
Ster advertentie