FunX

"De politie onderschat het gevaar van de taser"

  1. Newschevron right
  2. "De politie onderschat het gevaar van de taser"

"De taser brengt veel meer gevaren en risico's met zich mee dan dat de politie erkent." Dat zegt Amnesty International vanuit eigen onderzoek in CritiX. De politie wil het stroomstootwapen gebruiken in situaties waarin een pistool te ingrijpend is.

"Maar wat je in de praktijk ziet, is dat politieagenten in veel landen juist zo'n stroomstootwapen gebruiken als een opstapje, dus eigenlijk in plaats van pepperspray of een wapenstok, in situaties waarin het eigenlijk niet nodig is", zegt Emiel Affolter van Amnesty.

Onderschat

Volgens Emiel onderschat de politie het gevaar van het wapen. "Diegene die het er best iets over kan zeggen is de producent, Taser. Die zegt zelf dat er risico's aan het gebruik vastzitten en dat je er heel voorzichtig mee moet omgaan."

Kwetsbaar

Amnesty zegt dat er een groep mensen extra kwetsbaar is voor de gevaren van een taser: "Je moet voorzichtig zijn met mensen die gedronken hebben, die medicijnen hebben gebruikt, of die zwanger zijn, zegt de producent. En in de praktijk zie je dat mensen die geweld gebruiken tegen de politie juist vaak behoren tot die kwetsbare groep."

Volgens Amnesty zijn uitgaansgebieden daarom helemaal geen geschikte plekken om de proef te houden.

Hulp

De politieproef met tasers gaat sowieso van start. Wil je een melding doen van onrechtmatig gebruik van het wapen door de politie of van ander buitensporig politiegeweld, dan raadt Emiel aan gebruik te maken van de app Ctrl Alt Delete.

Afwachten

Maar niet iedereen denkt dat de politie slechte intenties heeft. Hulpverlener Raymond vertelde in de studio aan Dyantha dat hij ervan overtuigd is dat de politie alsnog een wapenstok of pepperspray inzet als het mogelijk is en dat ze niet meteen zullen grijpen naar de taser. Sommige luisteraars willen eerst de proef afwachten, voordat ze een oordeel vellen.

Verdeeldheid

Spoken word-artist Hélène Christelle laat in haar woorden vooral naar voren komen dat ze bang is voor verdeeldheid in de handhaving van de politie.

Ster advertentie
Ster advertentie