Inspirerende verhalen van 3 black achievers: "Wij moeten verandering brengen"
- News
- Inspirerende verhalen van 3 black achievers: "Wij moeten verandering brengen"
Oktober is Black Achievement Month en dus wordt er aandacht besteed aan de successen, bijdrages en talenten van de zwarte gemeenschap in Nederland. Niet alleen de bekende rolmodellen worden in de spotlight gezet, maar ook de lokale helden. Zo schoven in de Black Achievement Month Special op FunX verschillende inspirerende black achievers aan om met Eva en Natasja te kletsen over onderwerpen als rolmodellen, colorism en de beeldvorming van zwarte vaders.
POSITIEF GEPRESENTEERD
Black Achievement Month, waarom is dat nou eigenlijk belangrijk? Dat kan Ela van de Jeugd perfect uitleggen. Hij is art director, stylist en evenementenorganisator en werkt samen met verschillende grote namen uit de hiphopscene. Dat de zwarte gemeenschap deze maand op een positieve manier wordt gepresenteerd, vindt hij een goede zaak. Dat mag volgens hem ook wat vaker in de traditionele media gebeuren. En dan niet alleen als het over onderwerpen zoals hiphop gaat.
"Natuurlijk hoop ik ook dat er vanuit traditionele media een appreciatie gaat komen voor ons en dan niet per se in het kader van Black Achievement, maar gewoon Achievement."
ZWARTE VADERS
Een onderwerp dat Ela graag wil aankaarten, is het beeld rondom de zwarte vader. "Ik wil het stereotype doorbreken dat een zwarte vader niet goed genoeg is om kinderen op te voeden of altijd afwezig zal zijn." Maar hoe gaat dat beeld ooit verdwijnen? "Dat begint bij onszelf", zegt Ela. "Daarom een shout-out naar Uncle Phil van Fresh Prince of Bell Air!"
Zelf voelt Ela best een druk om het als zwarte vader later extra goed te doen: "Ik heb het gevoel dat een wit persoon iets minder hoeft te doen." Volgens hem begint dat bij de beeldvorming van zwarte mensen. "Ze worden eerder in het kader van crimineel, junkie of pinpasfraudeur geplaatst. [...] Als een zwarte vader dus absent is, stimuleren al die gedachtes dat hij een slechte vader is. Bij een witte vader is het gewoon: oh, he left." Volgens hem is het aan de generatie van nu om daar verandering in te brengen. "We zijn zelf verantwoordelijk."
"Wij zijn de generatie die daar verandering in gaat brengen!"
rolmodellen
Actrice Joy Delima weet als geen ander hoe belangrijk zwarte rolmodellen zijn. Ze geeft aan dat die er weinig waren in de tijd dat ze opgroeide: "Ik miste naast Beyoncé wel black rolmodels op de Nederlandse televisie." Inmiddels zijn er steeds meer actrices op (internationale) tv te zien waar Joy naar opkijkt, bijvoorbeeld Romana Vrede. "Zij was de eerste zwarte actrice op de toneelschool in Arnhem. Ik ben de tweede."
ACTRICE IN EEN 'WITTE THEATERWERELD'
Joy is een echte go getter. Ze studeerde af aan de toneelschool Arnhem, speelt in Flikken Rotterdam en werd tijdens haar stage genomineerd voor de belangrijkste theaterprijs van Nederland voor beste vrouwelijke bijrol. En dat allemaal in één jaar tijd. Best intens, vooral omdat ze in die periode ook van het kleurrijke Rotterdam naar Arnhem verhuisde. "Ik zag daar voor het eerst dat ik 'de ander' was. Dat had ik in Rotterdam nog nooit eerder meegemaakt." Daarmee doelt Joy op de 'witte omgeving' waarin ze terechtkwam. "De theaterwereld is in Nederland nog een witte wereld." Dat zorgde ervoor dat Joy zich begon af te vragen waar ze vandaan kwam en wie ze nou echt was. "Ik had behoefte aan houvast."
"Toen ik ging afstuderen dacht ik: oja, nu voeg ik wat kleur toe. En ik merk wel dat ik daardoor een soort verantwoordelijkheidsgevoel ervaar."
Impact op de community
Iemand die ook zeker een rolmodel is, is Young Mich Poetry, oftewel YMP. Hij is een Rotterdamse woordkunstenaar, ondernemer, theatermaker én organisator van een hiphopfestival. Succesvol dus, maar voor YMP zelf is het vooral belangrijk dat de community hem support. En dat gebeurt zeker. Vooral zijn theatervoorstelling over zijn tijd in de gevangenis werd goed ontvangen. Een tijd die hem erg veranderd heeft en waar hij open over praat. "Ik heb heel veel geleerd over mezelf. [...] Het belangrijkste is dat ik heb geleerd dat de dingen die ik op straat kan, ook kan in het ondernemerschap. Ik krijg daar dezelfde kick van."
"Succes zou je niet moeten meten aan geld, wat je bereikt of de staande ovaties. Ik denk eerder aan: wat voor impact heb je?"
Colorism
Met YMP bespraken Eva en Natasja het thema van de Black Achievement Month van dit jaar: colorism. Dat is een vorm van racisme die ook voorkomt binnen de zwarte gemeenschap. Lightskin wordt daarbij als mooier of beter gezien dan darkskin en mensen met een lichtere tint krijgen daardoor een andere behandeling. Iets wat volgens YMP aangeleerd gedrag is, van generatie op generatie overgedragen. Het gebeurt volgens hem vaak onbewust en het is tijd om dat te doorbreken. "Ik denk dat we juist als community van mensen die niet wit zijn, moeten stoppen met elkaar beoordelen van: jij bent iets lichter of jouw haar is iets gladder. Het is bullshit!"
Podcast
Meer luisteren? De WorX Podcast staat heel de maand in het teken van de Black Achievement Month. Verschillende black achievers schuiven aan om hun inspirerende verhaal te delen en maatschappelijke thema's te bespreken. Je kan de afleveringen hier terugluisteren.
Lees ook
Entertainment
Tyler Perry opent eerste grote 'black owned' filmstudioFunX Amsterdam
Docu 'Black Girl Church': haar, identiteit en de rol van afro beauty shopsFunX
FunX' Mahi in tranen uit door emotionele video van ouders: "Waarom doe je dit nou?"FunX
Fernando vervult Mustafa's wens: "Ben vanuit Afghanistan naar Nederland gelopen"