Naar homepage
FunX

Jeangu Macrooy over Sranantongo in Songfestival-track: "Die woorden zijn powerful"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Jeangu Macrooy over Sranantongo in Songfestival-track: "Die woorden zijn powerful"

Jeangu Macrooy maakt zich momenteel klaar om volgende week Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met zijn nummer Birth Of A New Age. In TopiX vertelde hij Tannaz over de culturele elementen die het nummer bevat. Jeangu verwijst namelijk op verschillende manieren naar zijn Surinaamse roots, onder andere door een stukje in het Sranantongo te zingen. "Het is een kans voor mensen om kennis te maken met iets nieuws."

Jeangu Macrooy over Sranantongo in zijn Songfestival-nummer

Nieuw liedje

Jeangu zou in eerste instantie deelnemen aan het Songfestival met een ander liedje, genaamd Grow. Vanwege de coronamaatregelen ging het evenement vorig jaar niet door en daarom moesten alle deelnemers dit jaar met een nieuw liedje komen. "Ik wilde dit jaar iets maken wat een ander verhaal vertelt", vertelt Jeangu. "Er is zoveel gebeurd afgelopen jaar en ik ben blij dat ik alle ruimte heb gekregen om iets te maken waar ik mijn volledige identiteit in heb kunnen stoppen, dus ook m'n Surinaamse achtergrond."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Grapje'

In het liedje zingt Jeangu "Yu no man broko mi, mi na afu sensí", een uitspraak die is gebaseerd op een oud Surinaams gezegde: "Ik ben maar een halve cent, maar niemand kan mij breken". Toen het nummer net uitkwam, werd een deel van die line door veel mensen verstaan als "broccoli" wat voor de nodige 'grapjes' zorgde. Daar was Jeangu wel op voorbereid, zo vertelt hij:

"Ik snap op zich de associatie die mensen maken met hun eigen taal als ze een taal niet kennen. Zelf denk ik: voor mij hebben die woorden te veel power en te veel lading om het grappig te vinden. Ik grijp het daarom elke keer aan om het te hebben over wat ik nou eigenlijk echt zing. Dat het iets powerfuls is. Ik hoop dat mensen daar uiteindelijk voor open staan en niet blijven hangen in een oppervlakkig grapje."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sranantongo

In plaats van erom te lachen, hoopt de zanger dat mensen zijn liedje aangrijpen als kans om iets nieuws te leren. "Het is niet alsof Sranantongo zo vreemd is voor mensen hier, want er zijn zoveel woorden die mensen ook gewoon gebruiken in hun dagelijkse taal. Ik vul dat gewoon aan", vertelt hij. Toch kan hij niet echt boos worden om de zogenaamde grapjes. Hij bekijkt de situatie liever positief: "Als mensen straks allemaal weten wat 'yu no man broko mi' betekent, ben ik superblij."

Finale 22 mei

De halve finales van het Eurovisie Songfestival zijn op 18 en 20 mei in het Rotterdamse Ahoy. De finale is op zaterdag 22 mei. Nederland staat sowieso in de finale, omdat we twee jaar geleden dankzij Duncan Laurence het Songfestival wonnen.

Ster advertentie
Ster advertentie