FunX

Jennifer (33) werd gepest sinds de basisschool maar is er sterker uitgekomen

  1. Newschevron right
  2. Jennifer (33) werd gepest sinds de basisschool maar is er sterker uitgekomen

Wat kan je eraan doen als je gepest wordt? En als het pesten ophoudt, hoe zorg je ervoor dat het je niet je hele leven lang belemmert? Iemand die alles weet van pesten, is Jennifer Delano. Zij werd op de basis- en middelbare school gepest en heeft deze traumatische ervaring omgezet naar iets positiefs. Ze gaat nu door het leven als een zelfverzekerde PR-specialist en vertelt alles over de weg die ze heeft afgelegd om te zijn waar ze nu is in de TopiX-podcast.

Verkeerde kleding

Al op de basisschool werd Jennifer gepest. Ze kwam toen na een verhuizing terecht in een klein dorp. Het zware dialect dat daar gesproken werd, kon Jennifer niet verstaan. Daarnaast ging ze naar een andere kerk en droeg ze andere kleding dan haar klasgenoten. "Ik droeg gewoon een spijkerbroek, maar ik had een spijkerrok moeten dragen om erbij te horen."

Mensen die in je geloven

Jennifer werd onder andere gepest met het feit dat ze geen Engels kon. Hierdoor durfde ze jarenlang helemaal geen Engels te praten, ook niet als de pesters er niet bij waren. "Als je iets vaak genoeg hoort, ga je erin geloven."

Jennifer vindt dat haar ouders en school er meer mee hadden moeten doen. "Ik had een paar mensen verdiend die in me zouden geloven. Dat was de basis geweest."

Zoektocht

"Uiteindelijk ben ik havo gaan doen en het pesten was meteen over. Die school had allemaal pestprotocollen en regels." Ze besefte zich toen dat er dus ook leuke scholen zijn waar het gewoon gezellig is. "Toen dacht ik 'wat heb ik gemist al die tijd?'"

Toen het pesten voorbij was, begon Jennifers traject om de traumatische ervaringen te verwerken. Ze heeft één keer wraak genomen op de leraar die haar nooit hielp, door een vaas met water over hem heen te gooien terwijl hij aan het werk was. "Het is niet netjes, maar oh wat voelde het goed." Zo koos ze ervoor om zichzelf persoonlijk te ontwikkelen. Dat deed ze door trainingen te volgen die haar hielpen om sterker in haar schoenen te staan. Ook praatte ze met een therapeut. "Het is wel een zoektocht geweest van twintig jaar."

Pesters zijn ongelukkige mensen

Een van de pesters heeft haar excuus aangeboden, wat Jennifer ook erg heeft geholpen. Ze heeft ook een verzoek aan de mensen die vroeger gepest hebben en daar nu spijt van hebben:"Zeg gewoon sorry, want je hebt geen idee wat voor rol dit nog speelt in iemands leven en iemand kan hier echt ontiegelijk blij mee zijn en veel aan hebben."

Jij lacht het hardst

Wat Jennifer wil meegeven aan mensen die op dit moment worden gepest is onder andere dat er betere tijden aankomen: "Bid voor de pester, ze hebben het nodig. Pak een kalender en tel de dagen af want je gelooft het niet, maar op een gegeven moment is de schooltijd over en komt er een eind aan. Maak alvast een leuke lijst met dingen die je dan wil doen. Misschien lacht het leven je nu niet toe, maar straks wel en geloof me, jij lacht dan het hardst."

Ster advertentie
Ster advertentie