logo
FunX

Moeten we ons zorgen maken over het vuurwapengebruik in Nederland?

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Moeten we ons zorgen maken over het vuurwapengebruik in Nederland?

Bijna wekelijks verschijnen er nieuwsberichten online die te maken hebben met vuurwapengeweld. Met als opvallendste gebeurtenissen van afgelopen tijd de moord op rapper Feis en op de 16-jarige Humeyra. Moeten we ons zorgen maken over het vuurwapengebruik in Nederland? Bij TopiX werd zondag die vraag gesteld en gediscussieerd over waar dit probleem vandaan komt.

WAPENS EN POLITIE

Dat de angst voor vuurwapens soms ook uit een andere hoek kan komen, vertelt activiste Naomie Pieter. Zij geeft namelijk aan specifiek bang te zijn voor wapengebruik bij de politie. Dit is ook wat Sylvana Simons eerder deze maand aankaartte in de gemeenteraad. Ze zei daar dat ''jongeren van kleur bang zijn om neergeschoten te worden door agenten''.

Suicide by cop

Sylvana zei dit naar aanleiding van de man die eerder deze maand bij De Nederlandsche Bank werd neergeschoten door de politie. Dit bleek later te gaan om een suicide by cop: de man had zich expres laten neerschieten. Ondanks dat Sylvana aangaf met haar woorden en vragen geen kritiek te willen uiten op de politie, kreeg ze zowat de hele gemeenteraad over zich heen. Toch bleef ze bij haar standpunt: "Ik spreek mensen wiens leven beïnvloed wordt door het feit dat zij een bepaalde kleur hebben. [...] Zij vragen mij dat met u te bespreken".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


inzamelingsactie

Dat er steeds meer vuurwapengeweld is, werd ook bevestigd door cijfers van de Rotterdamse politie. Hieruit bleek dat er vorig jaar 71 schietpartijen in de stad waren. Daarom hielden de politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam onlangs een wapeninzamelingsactie, waarbij mensen hun wapen bij de politie in konden leveren zonder een straf te riskeren. Dit was onderdeel van een campagne tegen vuurwapengeweld. De projectleider van de campagne vertelde toen tegen RTV Rijnmond dat er een verandering van de norm moet komen, willen alle wapens echt van de straat verdwijnen.

rapscene

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat er iets moet veranderen aan de houding ten opzichte van vuurwapens. In zijn nieuwjaarstoespraak riep hij rappers op om het ophemelen van vuurwapengeweld te stoppen. Volgens hem doet de politie veel om vuurwapens van de straat te halen, maar wordt door de rapscene gedaan alsof wapens 'cool' zijn. Deze toespraak hield hij naar aanleiding van de moord op rapper Feis, ondanks dat het incident geen aantoonbare link had met zijn rapteksten.

WAPENS EN ARMOEDE

De Rotterdamse jurist en schrijver Zaire Krieger linkt het vuurwapenprobleem aan iets anders, namelijk de toename van armoede. Bij TopiX vertelde ze: "Wat ik zie in mijn eigen stad, is dat er heel weinig gebeurt aan armoedebestrijding. En dan gaan we vervolgens de symptomen bestrijden, zoals wapengeweld, maar we kijken niet naar de bron en dat is armoede." Volgens haar zou dus de armoede aangepakt moeten worden als we het aantal wapens in Nederland willen laten afnemen.

nog niet voorbij

De discussie over het vuurwapenbezit en -gebruik in Nederland is momenteel groot en waarschijnlijk nog lang niet voorbij. Zolang nog niet duidelijk is hoe het wapengeweld kan worden teruggedrongen en er nog steeds nieuwsberichten verschijnen over schietpartijen, is het alleen maar goed dat verschillende partijen hier voorlopig aandacht aan blijven besteden.

Ster advertentie
Ster advertentie