FunX

Mitchell Esajas over racistische reacties na ontvangen lintje: "Er is nog veel werk te doen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mitchell Esajas over racistische reacties na ontvangen lintje: "Er is nog veel werk te doen"

Mitchell Esajas mocht de dag voor Koningsdag een lintje in ontvangst nemen. Geweldig nieuws, maar helaas was niet iedereen zo positief over Mitchells koninklijke onderscheiding. Zijn inbox stroomde vol berichten van mensen die hem het lintje op z'n zachtst gezegd misgunnen. In Start met Fernando vertelt hij er meer over.

Lintjes

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden in Nederland lintjes uitgereikt aan mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving. Iedereen kan iemand voor zo'n koninklijke onderscheiding voordragen, mits diegene aan de eisen voldoet. De gemeente waar die persoon in woont of werkt beoordeelt vervolgens de aanvraag en draagt diegene voor bij de minister-president, die vervolgens zijn advies aan de koning zal geven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verrast

Mitchell was heel verrast dat hij een lintje in ontvangst mocht nemen. "Ik had het totaal niet verwacht." Hij was dan ook ontzettend vereerd. "Het voelt natuurlijk wel als een stukje erkenning en waardering." Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam reikte het lintje aan hem uit en prees hem om zijn activisme en strijd tegen racisme.

Helaas was het goede gevoel van korte duur voor Mitchell, want binnen de kortste keren zat zijn mailbox en dm vol met "negative vibes". Zo ontving hij racistische opmerkingen en vragen als: 'Waarom krijgt iemand een lintje die de Nederlandse cultuur kapotmaakt?'.

De beledigingen die Mitchell naar zijn hoofd geslingerd kreeg, raakten hem. "Maar aan de andere kant laat het wel zien dat niet alleen ik, maar de hele movement mensen heeft geraakt die helaas nog steeds racistisch denken." Er is volgens Mitchell dan ook nog veel werk aan de winkel.

Onderwijs

Een paar van de opmerkingen konden volgens Mitchell echt niet door de beugel. Samen met een advocaat zoekt hij uit of hij aangifte kan doen. Tegelijkertijd wil hij vooral ook de overheid oproepen om meer te investeren in onderwijs. "Sommige mensen kan ik het niet eens kwalijk nemen, die zijn gewoon zo onwetend opgevoed dat ze niet begrijpen waarom wij (van The Black Archives, red.) doen wat we doen. Ik denk dat als ze van jongs af aan meer educatie krijgen over bijvoorbeeld het slavernij en koloniale verleden, dat ze dit soort rare dingen niet zouden zeggen. Dus daar ligt nog een hele taak voor de samenleving en het onderwijs."

Ster advertentie
Ster advertentie