Naar homepage
FunX

Geef je om je privacy? Stop met WhatsApp!

  1. Newschevron right
  2. Geef je om je privacy? Stop met WhatsApp!

Iedereen gebruikt tegenwoordig WhatsApp. Maar is het wel zo veilig als het bedrijf belooft? WhatsApp is inderdaad goed beveiligd, want de app maakt gebruik van end-to-end-encryptie. Hierdoor is het voor onbekenden bijna onmogelijk om jouw berichten te lezen. Toch zijn er veel problemen met WhatsApp als het gaat om privacy.

Drie redenen

Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn van De Correspondent geven drie belangrijke redenen om te stoppen met WhatsApp.

  1. WhatsApp is eigendom van Facebook. Bijna de hele omzet van Facebook bestaat uit advertentie-inkomsten. Die advertenties worden gebaseerd op persoonlijke data, die ook via WhatsApp worden verkregen.
  2. WhatsApp verbreekt beloften die worden gedaan aan de gebruikers. Toen het in 2014 werd overgenomen door Facebook, liet WhatsApp weten de gegevens niet te gaan delen met Facebook. Uiteindelijk gebeurde dat toch.
  3. WhatsApp deelt gedragsgegevens met Facebook. De inhoud van de berichten wordt niet vrijgegeven, maar veel metadata wordt wel bewaard. De app onthoudt met welke nummers je appt, hoe laat en vanaf welke locatie.

Signal

De journalisten pleiten voor een andere app, namelijk Signal. Het werkt hetzelfde als WhatsApp, alleen wordt Signal gemaakt door een stichting. Er wordt dus geen winst beoogd, waardoor het een stuk privacyvriendelijker is. Fernando belde in Start met Dimitri Tokmetzis over de voordelen van Signal.

''Alles wat je op Signal doet, blijft daar. Facebook is een datagraaier. Alles wat je op WhatsApp doet, kan overal naartoe gaan: inlichtingendiensten, politie en vooral adverteerders.''

Even veilig

De encryptie die door WhatsApp wordt gebruikt, werd ontwikkeld door Signal. Ook Google Allo en Facebook Messenger maken gebruik van deze beveiliging. Op dat vlak is Signal dus even veilig als WhatsApp.

''Met de veiligheid van WhatsApp is niets mis, niemand kan jouw berichten lezen. Maar met wie en hoe jij communiceert is ook interessant voor Facebook. Zij hebben psychologen, antropologen en sociologen in dienst die de hele dag jouw gedrag analyseren en kijken wat voor soort mens jij bent.''

De Correspondent staat de hele week in het teken van het verbeteren van de privacy en hoopt daarmee het bewustzijn rond privacy te kunnen vergroten. Ga jij switchen?

Ster advertentie
Ster advertentie