FunX

Shanayla (17) vecht voor gelijke kansen voor iedereen in het onderwijs en wint award

foto: Instagram: @shanayla.alisha
  1. Newschevron right
  2. Shanayla (17) vecht voor gelijke kansen voor iedereen in het onderwijs en wint award

Gelijke kansen voor iedereen in het onderwijs, ongeacht waar je vandaan komt en wat je achtergrond is: dat is waar de 17-jarige Shanayla zich voor inzet. Daarvoor won ze afgelopen weekend een Young Impact Award in de categorie Education. Shanayla vertelde er meer over in Start met Fernando.

Opsluiten in hokje van 1 bij 2 meter

Shanayla zette zich in door verschillende challenges op te zetten om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp. Voor een van de challenges liet zij zich twaalf uur opsluiten in een hokje van 1 bij 2 meter. Dat deed ze in samenwerking met Stichting Free a Girl om aandacht te vragen voor meisjes die in ontwikkelingslanden gedwongen in de seksindustrie zitten en hen zo een gelijke kans op een goede basis en goed onderwijs te bieden. Deze challenge zorgde voor een nominatie in de categorie Education van de Young Impact Awards. Die award won ze uiteindelijk afgelopen zaterdag. Op Instagram schreef een dolblije Shanayla:

"Ik hoop hiermee nog meer jongeren te bereiken met mijn verhaal. Laat je nooit tegenhouden met de dingen die je wilt doen. Jij kan echt zijn wie jij wilt zijn! [...] Op naar nog meer mooie momenten waarin we veel impact maken!"

Eigen levensverhaal

De motivatie om te strijden voor anderen ontstond voor Shanayla vanuit haar eigen levensverhaal. "Ik heb zelf altijd in mijn jeugd gemerkt dat ik niet altijd eerlijke en gelijke kansen heb gekregen die iedere jongere verdient te krijgen." Toen Shanayla op de basisschool zat, gingen haar ouders scheiden en werd ze gepest. Eenmaal op de middelbare school werd het alleen maar erger. Zo toonde Shanayla agressief gedrag, omdat zij niet wist hoe zij met haar gevoelens om moest gaan. "Er werd mij nooit gevraagd wat er aan de hand was. Ze wezen met de vinger naar mij en vroegen zich nooit af waar het vandaan kwam. Doordat ik die kans nooit kreeg, voelde ik mij alleen en kon ik niet praten over wat mij dwarszat."

"Blijf dichtbij jezelf"

Shanayla belandde in een depressie en maakte uiteindelijk de switch naar het speciaal onderwijs. Daar kreeg ze de hulp die ze keihard nodig had en wist ze door de goede hulpverlening uit haar depressie te komen. Toen ze haar depressie overwonnen had, besefte Shanayla dat zij zich in wilde zetten voor jongeren die zich ook in moeilijke situaties bevinden.

"Ik wil anderen laten zien dat je kan zijn wie je wilt zijn. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe je eruitziet. Je bent precies perfect zoals je bent. [...] Blijf dichtbij jezelf, want op die manier zal je ook de beste versie van jezelf worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie