FunX

7 tips om een fake webshop te herkennen

foto: Canva
  1. Newschevron right
  2. 7 tips om een fake webshop te herkennen

Je scrolt rustig door je Insta-tijdlijn en je ziet advertenties van kleding of gadgets voorbijkomen. Vaak is het irritant, maar er zitten soms toch hele dope dingen tussen! Uiteindelijk ga je naar die webshop en kom je meestal voor een groot dilemma te staan: is deze site betrouwbaar of word ik opgelicht? Sanne Maasakkers, specialist in internetveiligheid, vertelde bij Start hoe je fake webshops kunt herkennen. Hieronder vind je zeven tips die zij gaf.

1. First things first

De makkelijkste dingen om 'meteen' te herkennen zijn het groene slotje en natuurlijk taalvouten. Get your grammar right! Let dus goed op spelling. Aan het groene slotje in de adresbalk zie je of je een veilige verbinding hebt of niet. Very importante!

2. Pizza sneakers

Helaas zien fake webshops er steeds beter uit, dus moet je op zoek naar meer verdachte dingen. Zo komt de website in de adresbalk soms niet overeen met de website. Ga je bijvoorbeeld naar www.ikhebtrekinpizza.nl en worden er - in plaats van pizza’s - dikke sneakers aangeboden, verlaat de website dan meteen. Off topic: ananas hoort niet op een pizza.

3. Google it!

Uiteraard heeft Google alle antwoorden op onze levensvragen. Check Google dus altijd even na op reviews van andere mensen. Zo zie je gelijk of anderen goede ervaringen hebben met de webshop.

4. Contactgegevens

Contactgegevens, contactgegevens en nog eens contactgegevens! Kijk altijd of er contactgegevens aanwezig zijn op de website. Als je nergens een adres of telefoonnummer kunt vinden dan heb je geen idee wie erachter zit.

5. Politie

Gelukkig kan je ook altijd bij de politie terecht. Die heeft een lijst met fake webshops. Wil je weten of een webshop bekend is bij de politie? Check het dan even op hun website.

6. Onderbuikgevoel

Deze tip is misschien wel de meest logische: volg altijd je onderbuikgevoel. Als iets te mooi om waar te zijn is, dan is het meestal ook zo. De nieuwste spelcomputer voor 200 euro in plaats van 500 euro? Yeah right.

7. Buitenlandse webshops

Misschien kom je wel eens op een buitenlandse webshop terecht. Meestal ben je dan extra alert. Is dat terecht? Volgens Sanne moet je gewoon op dezelfde punten letten als bij een Nederlandse webshop. Besef dat fraudeurs met een Nederlandse webshop zelf niet per se Nederlands zijn.

Toch opgelicht?

Word je op de een of andere manier toch nog opgelicht. Wat kan je dan het beste doen? Doe meteen aangifte bij de politie. Met je creditcard of iDeal betaald? Houd dan even goed in de gaten of je rare transacties tegenkomt. Als dat wel gebeurt, schakel je bank dan meteen in.

Ster advertentie
Ster advertentie