FunX

Allergisch voor sporten? Het bestaat echt

  1. Newschevron right
  2. Allergisch voor sporten? Het bestaat echt

"Ik kan niet sporten, want daar ben ik allergisch voor." Het klinkt als een grapje, en dat zal het vast in sommige gevallen ook zijn, maar een sportallergie bestaat echt. Estèlle Venus is één van de weinige mensen die last heeft van het zogenaamde exercise-induced anaphylaxis. Morad & Shay spraken haar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanval

Tijdens een voetbalwedstrijd in februari dit jaar kreeg Estèlle voor het laatst zo'n allergische aanval. Tijdens zo'n aanval zwellen haar vingers, keel en tong op, waardoor ze het benauwd krijgt en uiteindelijk bijna flauwvalt. De klachten ontstaan door de toename van de lichaamstemperatuur bij intensief bewegen. Andere voorkomende symptomen zijn jeuk, netelroos en galbulten.

Dokters

Hoewel ze heeft geprobeerd om gewoon vaker te sporten, bleven de aanvallen terugkomen. Ze onderging daarom veel onderzoeken in het ziekenhuis, maar daar was er weinig bekend over de allergie. Uiteindelijk werd de diagnose gesteld.

Bekendheid

Estèlle hoopt dat er in Nederland meer bekendheid voor de aandoening komt. Ook haar omgeving reageert vaak lacherig op haar aandoening.

"Heel veel mensen geloven me niet. Zij denken dat het niet bestaat en lachen me uit."

Ster advertentie
Ster advertentie