FunX

Ouassima (27) helpt slachtoffers van online shaming met haar Facebookgroep

foto: @voirfotografiefoto: @voirfotografie
  1. Newschevron right
  2. Ouassima (27) helpt slachtoffers van online shaming met haar Facebookgroep

Online shaming vindt nog altijd dagelijks plaats. De persoonsgegevens en foto's van slachtoffers, vaak jonge vrouwen, worden in grote Telegramgroepen gegooid, waarna zij worden lastiggevallen, geïntimideerd en soms zelfs bedreigd. De gevolgen hiervan zijn verschrikkelijk en het is dan ook van belang dat dit zo snel mogelijk stopt.

Bij FunX hoor en lees je daarom de hele week verhalen over online shaming. Zo spraken Fernando en Ouassima in Start met een andere Ouassima (27): een dame die zich inzet voor slachtoffers van online shaming door middel van haar Facebookgroep. "Als jonge slachtoffers zich gehoord voelen, is dat al een begin."

Ouassima vertelt hoe ze slachtoffers van online shaming helpt

Een veilige plek

In de Facebookgroep van Ouassima kunnen mensen vooral hun verhaal delen. "Ik merk dat jonge slachtoffers echt een plek nodig hebben om zich te verschuilen, zeker als er schaamte is vanuit huis", vertelt ze. "Ze hebben gewoon iemand nodig om mee te praten. Ik probeer er voor ze te zijn."

Ouassima is in het verleden zelf ook slachtoffer geworden van online shaming. Er werd een selfie van haar gedeeld samen met haar voor-, achternaam en telefoonnummer. Aan FunX vertelde ze eerder dat ze vervolgens tientallen keren werd gebeld en uitgescholden. Wie de gegevens heeft gedeeld, weet ze niet, maar ze liet het er niet bij zitten. Ze deed meteen aangifte en richtte de Facebookgroep op.

Hulp bij online shaming of exposing

Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.

Het gesprek aangaan

Sinds Ouassima de Facebookgroep heeft opgericht, krijgt ze regelmatig dm's van online shaming-slachtoffers. "Zo was er laatst een meisje dat bedreigd werd. Toen ben ik met hem [de dader, red.] het gesprek aangegaan en is alles verwijderd. Dat lost natuurlijk niet het probleem op, maar geeft op dat moment voor de meiden wel een gevoel van opluchting."

Ouassima krijgt wisselende reacties op haar inzet met de Facebookgroep. Veel mensen vinden het mooi wat ze doet, maar er zijn ook mensen die het er niet mee eens zijn. "Dat gaat dan gepaard met veel gescheld in de inbox. Maar als je van onrecht een discussie wilt maken, moet je niet bij mij zijn", vertelt ze in Start. Ze blijft dan ook zeker doorgaan. "We moeten niet angstig zijn om ons uit te spreken over onrecht. Want dat is het gewoon: onrecht. En elke vrouw die onrecht wordt aangedaan is alsof mij onrecht wordt aangedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stop shaming

Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!

Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.

Ster advertentie
Ster advertentie