FunX

Khalid Kasem verzamelde verhalen voor boek Nouri: "Appie was zijn tijd ver vooruit"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Khalid Kasem verzamelde verhalen voor boek Nouri: "Appie was zijn tijd ver vooruit"

Abdelhaki Nouri werd beschouwd als een van de meest talentvolle voetballers van zijn generatie. Op 8 juli 2017 kreeg Nouri een hartstilstand op het voetbalveld en niet veel later werd duidelijk dat hij door ernstige hersenschade nooit meer zal kunnen voetballen. Vandaag brengt Khalid Kasem, de advocaat en vertrouwenspersoon van de familie Nouri, het boek Abdelhak Nouri, een onvervulde droom uit. Hij vertelde in Start met Fernando over de mooie verhalen die hij over Appie verzamelde en de emotionele gesprekken die hij voerde met familieleden en vrienden.

Het boek

Het idee van het schrijven van een boek ontstond niet meteen, maar eigenlijk pas later. Khalid legt uit dat hij in eerste instantie zoveel mogelijk wilde vastleggen voor de jonge zusjes van Appie. "Zij begrepen op dat moment niet goed wat er nou allemaal aan de hand was. Ik wilde dat zij straks op een hele goede manier zouden kunnen terugkijken op deze hele moeilijke en donkere fase. Pas gaandeweg werd dat een bundeling van verhalen van zijn naasten en werd dat een boek."

Verwerking van verdriet

Het was een moeilijke, maar mooie ervaring voor Khalid om dit boek te schrijven. Hij sprak veel met zijn ouders en met goede vrienden, zoals Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Steven Bergwijn. "Elk gesprek was heel emotioneel", vertelt Khalid. "Het gaat natuurlijk over verwerking van verdriet. [...] Kijk, persoonlijk leed is natuurlijk heel erg. Er zijn heel veel mensen die te maken hebben met verdriet en verlies. Maar dit verlies van Nouri is zo'n beetje door de hele wereld gevolgd. Dat zorgde ervoor dat alle mensen die ik sprak het heel erg moeilijk vonden om hierover te praten, maar het ook wel heel mooi vonden. Ze konden het op die manier ook een klein beetje een plekje geven." Het verhaal dat Khalid het meeste raakte, was vooral dat van Nouri's moeder.

"Iedereen kan zich voorstellen dat je als moeder een hele sterke band hebt met je kind. Deze situatie is onvoorstelbaar en neemt een onpeilbaar verdriet met zich mee."

Mooie verhalen

Khalid vertelt in het interview met Fernando over de mooie verhalen van Nouri die zijn persoonlijkheid goed omschrijven. Een bescheiden jongen die op jonge leeftijd al zoveel aan zijn medemens dacht. "Hij had bijvoorbeeld teamgenoten waarvan hij zag dat hun ouders niet zoveel geld hadden. Als ze tijdens een toernooi in het buitenland foto's verkochten van het toernooi, vroeg hij zijn vader om voor die teamgenoten foto's te kopen, omdat er nooit iemand bij was van hun ouders. Er zijn zoveel rijke verhalen over wat Appie deed op zo'n jonge leeftijd. Hij was zijn tijd enorm ver vooruit."

Het lot

In het boek is ook een bijzonder verhaal te lezen over een Ajax-supporter. Een paar weken voordat Nouri tijdens de oefenwedstrijd tussen Werder Bremen en Ajax hersenschade zou oplopen, kreeg een Ajax-supporter een motorongeluk. Die belandde met een hersenbeschadiging in het ziekenhuis. Appie hoorde dat de ouders van de supporter in Amsterdam-Noord woonden en reed er in zijn eentje naartoe. "Hij omhelsde de moeder van die supporter en bood haar kracht en steun aan, terwijl zij het enorm moeilijk had met haar zoon die ook jong was en voor leven vocht." Nouri werd een aantal weken later onwel en kwam in een Tilburgse revalidatiekliniek terecht. Terwijl Nouri's vader in de verblijfsruimte zat, liep er een vrouw naar hem toe die uitbrak in tranen.

"Ze zei: 'Het is zo onvoorstelbaar, want er is iets met mijn zoon gebeurd en de enige persoon van Ajax die naar mij toekwam en mij hielp, was Appie. Het is heel pijnlijk dat ik u hier nu tegenkom en besef dat mijn zoon en uw zoon naast elkaar liggen.' Een gekke speling van het lot, maar het zegt heel veel over de manier waarop hij in het leven stond."

"Het gaat beter met hem"

Hoe het nu met Nouri gaat, beschrijft Khalid in het boek en vertelde ook zijn broer Abderrahim Nouri gisteren in een speciale uitzending van De Wereld Draait Door. Daarin vertelde hij: "Hij is sinds niet zo lang geleden thuis. Het gaat beter met hem sinds hij thuis is. Hij is wakker, slaapt, niest, eet en boert, maar is erg afhankelijk. Er is een bepaalde vorm van communicatie mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van het optrekken van wenkbrauwen. Maar dat is topsport voor hem."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie