FunX

FunX-luisteraars: "Blijf van m'n internet af!"

  1. Newschevron right
  2. FunX-luisteraars: "Blijf van m'n internet af!"
Een algemeen verbod op illegale dowloads? Geen toegang meer tot websites waar torrents op staan? In juni buigt de Europese Unie zich over dit soort maatregelen, om de auteursrechten te beschermen. Komt dit de makers wel ten goede? En wat vind jij van censuur op het internet? FunX-luisteraar Karaa kan er in ieder geval slecht tegen: "Internet censureren gaat te ver!"

Stemmen

In CritiX (maandag t/m donderdag 21.00-23.00 uur) behandelden we gisteren de stelling: 'Als de overheid het internet censureert dan leven we officieel in een dictatuur'. Op FunX.fm en de FunX-app (op je smartphone) was 91% van de stemmers het eens met de stelling. Slechts 9% had geen moeite met overheids-censuur op internet.Deze website mag u niet zien

In landen als China zijn een hoop websites gewoon niet bereikbaar. De overheid bepaalt daar wat je wel en niet mag zien, downloaden en lezen. In Nederland hadden we altijd toegang tot alle bestaande websites, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Na een rechtzaak die werd aangespannen door Stichting Brein moeten providers Ziggo en XS4ALL nu alle toegang tot The Pirate Bay blokkeren. Kortom, de internet-vrijheid wordt aan banden gelegd.

Verdienen

Het argument van Stichting Brein is dat auteurs anders niets meer kunnen verdienen aan hun materiaal, want als je niet betaalt voor bijvoorbeeld muziek- en filmdownloads, dan is er een grote kans dat je illegaal bezig bent. Zulk materiaal kost immers geld. En als je wel betaalt, gaat dat geld (als het goed is) naar de rechthebbenden.

Europese wetgeving

De Europese Unie besluit in juni over een wetgeving (ACTA), die er (o.a.) voor moet zorgen dat illegale praktijken op internet direct kunnen worden aangepakt. Jouw favoriete download-site kan worden geblokkeerd. En het zou zo maar kunnen dat je persoonlijke blog-site opeens niet meer te zien is, omdat je een filmpje, liedje of fotootje hebt geplaatst, dat je niet zelf hebt gemaakt.

Wat vind jij?

Vind je dat de overheid zich mag bemoeien met jouw internet-vrijheid? In de radioshow met Q-Bah liepen de reacties van de luisteraars uiteen:

Oisin: "Er moeten wel regels komen. Een weg zonder verkeersborden is toch ook gevaarlijk?"
Kaara: "Internet censureren gaat te ver!"
Shaif: "Artiesten moeten beloond worden voor hun werk. Maar in welk vorm, daar zoeken we nog naar."
Ashwin: "Internetcensuur is een excuus voor macht op internet, our last freedom."
Jamal: "Dit is illuminati."

Beluister de reacties in #CritiX

Ster advertentie
Ster advertentie