FunX

"Zelfverbranding bij vrouwen door huwelijk"

  1. Newschevron right
  2. "Zelfverbranding bij vrouwen door huwelijk"
De Rotterdamse Brenda Stoter is als freelance journalist dagelijks op stap voor het Algemeen Dagblad. Haar specialisatie is de multiculturele samenleving, jongerencultuur, Rotterdam, Egypte en Rwanda. Brenda's fascinatie voor andere culturen stamt uit haar jeugd: “Ik ben niet echt als een Nederlander opgevoed. Ik voelde me altijd meer thuis bij Turken, Marokkanen en Surinamers dan bij Nederlanders. Dat komt doordat ik in Rotterdam-Zuid ben opgegroeid en in een klas zat met maar drie Nederlanders, dus ik heb heel veel verschillende culturen meegekregen.”

Moeders van PKK strijders

Brenda schoof vanochtend vroeg aan in Start, om te vertellen over haar reis naar Koerdisch Irak met fotografe Marielle van Uitert. Als journalist staat ze bekend om haar achtergrondreportages en aparte invalshoeken. Zo wilde ze ook een achtergrondverhaal maken over de kwesties in Koerdisch Irak. De invalshoek die ze voor het stuk koos was om het verhaal van de moeders van de PKK strijders te schetsen.

Brenda kreeg kritiek op haar verhalen, maar ze haalde ook de internationale editie van nieuwszender Al Jazeera. “Ze vonden dat ik alleen maar één kant belichtte en dat ik misschien ook iets over het leed van de Turken erin had moeten zetten. Maar dat was niet mijn invalshoek. “ zeg ze."Ik wil de Turkse kant wel belichten, maar ik vroeg me vooral af waarom mensen zich aansloten bij de PKK. Vandaar die moeders van omgekomen strijders."

Zelfverbranding van vrouwen

In de Grazia heeft Brenda een paginagroot artikel weten te bemachtigen met haar verhaal over zelfverbranding van Koerdische vrouwen in Irak. “Die vrouwen steken zichzelf in brand, omdat ze niet gelukkig zijn. Ze willen ontsnappen uit hun slechte huwelijk of juist niet uitgehuwelijkt worden. Ze steken zichzelf dus in de brand, maar geven de stookkachel de schuld.” Als deze vrouwen het overleven, dan zullen ze volgens Brenda ook nog eens straf krijgen van hun familie.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F93507753"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie