FunX

Mohammed Rashid wint rechtszaak Schipholfoto van de Volkskrant

  1. Newschevron right
  2. Mohammed Rashid wint rechtszaak Schipholfoto van de Volkskrant

Mohammed Rashid krijgt een schadevergoeding van 1.500 euro van de Volkskrant. Dat besliste de rechter vanmiddag. Hij had een rechtszaak aangespannen tegen de krant, omdat zijn foto was gebruikt bij een artikel met de kop: 'Is Schiphol nog veilig?'. Mohammed vertelde destijds bij Morad & Shay dat hij boos was op de Volkskrant en vond dat de krant hiermee de suggestie wekte dat alle moslims terroristen zijn.

Moslim x terrorisme

Morad & Shay belden Mohammed Rashid vanmiddag direct na de rechtszaak. Hij vertelde vrolijk bij FunX dat de schadevergoeding niet het belangrijkste is: "Het belangrijkste is dat we hier duidelijk hebben gemaakt dat je niet zomaar foto's moet plaatsen en dan ook nog eens zeggen dat mensen met een moslim-achtig uiterlijk daar uit de rij worden getrokken. Dan is het jouw journalistieke plicht om daar rekening mee te houden om niet opnieuw moslims te gaan associëren met onveiligheid en terrorisme."

Actuele situaties

Mohammed Rashid weet dat de vrijheid van pers erg belangrijk is in Nederland, maar hij vindt dat de media ook rekening moet houden met actuele situaties: "We moeten kijken naar de huidige wereldsituatie. Moslims worden nu eenmaal geassocieerd met onveiligheid. Het komt jammer genoeg ook uit de islamitische hoek, maar dat is zo'n klein deel van de aarde."

Waarom die foto?

Mohammed zegt dat de Volkskrant in plaats van een foto van een persoon ook een foto van de Marechaussee of het leger kon gebruiken: "Wat ik met klem wil benadrukken is dat ik blij ben dat die verscherpte controles er zijn, maar zij hebben hele andere foto's gebruikt. Was het zo moeilijk om geen gezicht te tonen? Was het zo moeilijk om een andere foto te tonen van een mooie jeep van de Marechaussee en het leger erachter?"

Rectificatie

De rechter oordeelde dat de Volkskrant de privacy van de eiser heeft geschonden en vond dat het belang van de vrijheid van meningsuiting daar niet tegen opweegt. Mohammed Rachid eiste ook een rectificatie, maar volgens de rechter heeft hij daar onvoldoende belang bij: "Daar baal ik niet enorm van," zegt Mohammed bij Morad & Shay. "Het is jammer, maar de aandacht van de media en de uitspraak van de rechter is duidelijk. Het waarborgt nu mijn veiligheid. Als ik nu naar Irak ga, dan heb ik geen problemen met de inlichtingendiensten. En jullie aandacht en de steunbetuigingen van iedereen zijn voor mij een soort rectificatie naar de wereld toe."

(FOTO: Almere Deze Week)

Ster advertentie
Ster advertentie