FunX

Vato Gonzalez ergert zich aan Buma/Stemra

  1. Newschevron right
  2. Vato Gonzalez ergert zich aan Buma/Stemra
Vato Gonzalez ergert zich groen en geel aan de stappen die Buma/Stemra wil ondernemen. De producer/dj uitte via Twitter zijn kritiek op de auteursrechtenorganisatie die websites wil laten betalen voor het embedden van YouTube-filmpjes. Morad en Shay spraken Vato gisteren aan de telefoon om hem even aan de tand te voelen.
Exposure
"Buma moet niet hysterisch doen om een paar YouTube filmpjes die geëmbed worden. Dat houdt de muziekindustrie in leven. Er staat niet voor niets overal een share knop bij. Wij artiesten vinden dat geweldig. In ieder geval ik wel en ik weet dat bijna al m'n collega's er heel vrolijk van worden dat iemand die onze muziek zo tof vindt dat ze het op hun website zetten," aldus Gonzalez.

Beginnende artiesten
Vato vindt het vooral een slechte zaak voor de beginnende artiesten die op deze manier belangrijke exposure mislopen. Volgens de dj heeft de carrière van veel huidige bekende dj's een boost gekregen doordat hun muziek gratis online stond, YouTube-filmpjes en Soundcloud-fragmenten van hun op sites werden gezet.

Geld
"Ik kan nou niet zeggen dat ik nou ooit een eurocent verdiend heb aan online video's, Youtube dingetjes en dat soort zaken. Ik vind het allemaal leuk en aardig, maar effectief gezien komt er bij de artiest uiteindelijk geen ruk binnen." Bedragen die Buma vraagt zijn volgens Vato effectief gezien niet te betalen. De dj heeft een berekening gemaakt voor de twee platenlabels die hij runt. Voor de 40 tracks die zijn uitgebracht was dit zijn conclusie: "Onder de streep verdien je geen ruk aan de verkoop van muziek. En vervolgens dan in mijn geval zou de Buma nog even langskomen en hun handje ophouden voor een bedrag van bijna 4000 euro per jaar, terwijl ik al geen geld verdien aan het uitbrengen van mijn muziek."

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F75854812"></iframe>
{/source}

{source}
<blockquote class="twitter-tweet" lang="nl"><p>Beste @<a href="https://twitter.com/bumastemra">bumastemra</a>, hoe moeten nieuwe artiesten zichzelf ooit promoten als jullie YouTube filmpjes embedden verbieden? <a href="http://t.co/Q8UX6Cqk" title="http://bit.ly/104JY5g">bit.ly/104JY5g</a></p>&mdash; VΛTO GON7ΛLEZ (@vatogonzalez) <a href="https://twitter.com/vatogonzalez/status/292337928229765121">januari 18, 2013</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
{/source}

Ster advertentie
Ster advertentie