FunX

Artsen onnodig onder druk gezet

  1. Newschevron right
  2. Artsen onnodig onder druk gezet
Huisartsen komen volgend jaar onder grote druk te staan om patiënten te overhalen om zich in een Electronisch Patiëntendossier te laten plaatsen. Als het aan PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester ligt, wordt het één en ander aangepast.


In het kort
Enige tijd geleden was de overheid gestopt met het Electronisch Patiëntendossier project omdat het niet lukte. De private sector maakte een doorstart met verzekeraars en artsen die wilden kijken of zij het wel voor elkaar konden krijgen.

Voordeel & nadeel
Het voordeel van een Electronisch Patiëntendossier (EPD) is dat zodra iemand in een ziekenhuis wordt opgenomen, dat artsen gelijk via de computer alle belangrijke informatie over deze persoon kunnen opvragen. Het nadeel is dat als het systeem gehackt wordt alle medische gegevens van burgers op straat komen te liggen.

Druk
Artsen krijgen een bonus van zorgverzekeraars als ze veel patiënten aanmelden voor het EPD. Ze krijgen daar volgens Bouwmeester wel druk door op hun schouders gelegd door verzekeraars. Als ze niet genoeg mensen overhalen, kunnen ze hun contract met de verzekeraars kwijtraken met als gevolg dat ze niet meer worden uitbetaald zodra een patiënt hen bezoekt. Hierdoor ontstaat de kans dat artsen hun patiënten niet goed genoeg informeren over het EPD.

"Huisartsen zijn er om zijn om een kwalitatief goed gesprek te voeren over de vraag die ik heb over gezondheid of eventuele ziekte. Dat ze mij goed moeten voorlichten zonder dat ze de druk van de zorgverzekeraars voelen 'je moet meedoen anders heb je een financieel nadeel', aldus de PvdA-Kamerlid. Volgens Bouwmeester moet het goed gedaan worden en anders niet.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F69016791&show_artwork=false"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie