FunX

Schulden? Geen probleem

  1. Newschevron right
  2. Schulden? Geen probleem
Tijdens je studie maximaal lenen, zodat je maximaal kunt leven. Uitgaan, kleding, vakanties, allemaal gefinancierd door de Dienst Uitvoering Onderwijs. Je beste vriend tijdens je studie! Dat je schuld na het afstuderen opgelopen is tot duizenden euro’s, is geen probleem. Je betaalt het in termijnen terug tegen een lage rente. Life is good!

Lenen
Maar een studieschuld is een investering in je toekomst. Niet zo gek dat je je daar niet druk over maakt. Wat als je andere schulden hebt? Geld lenen om die ene mooie tas te kopen of om toch op vakantie te kunnen, ook al kun je het eigenlijk niet betalen. Leningen stapelen zich op, hoge rentes moeten terugbetaald worden. Je raakt steeds dieper in de put.

Zelfrespect
In Amerika is onderzocht of jongeren zich druk maken over hun schulden (studieschuld en creditcardschuld). Wat blijkt? Schulden hebben een positief effect op jonge mensen. Ze krijgen meer zelfrespect en meer controle over hun leven. Voor jongeren uit een lagere economische klasse geldt zelfs: hoe meer schulden, hoe meer zelfrespect! Ben je ouder dan 28, dan krijg je wel stress door schuld.

Loser?
Waaróm je een goed gevoel kunt krijgen van schulden, is niet onderzocht. Is wel gek toch? Als je op korte termijn blij wordt van het idee dat je álles kunt kopen, ok. Maar als je na een paar jaar geen uitzicht meer hebt op een leven zónder schulden, dan ben je toch een loser. Of niet?





Ster advertentie
Ster advertentie