FunX

Straatkrediet: hoe jong boefje Said jongerenwerker werd

  1. Newschevron right
  2. Straatkrediet: hoe jong boefje Said jongerenwerker werd
"Kleine jongetjes werden kereltjes en op een gegeven moment waren ze weg. Geliquideerd of gearresteerd." De bekendste en beruchtste jongerenwerker van Amsterdammer, Said Bensellam, schoof vanochtend aan in Start. Hij had al een biografie, maar daar komt met het boek Straatkrediet een tweede bij met een wetenschappelijke insteek en een voorwoord van vicepremier Lodewijk Asscher.

Van jong boefje tot jongerenwerker

In het boek Straatkrediet dat Said met criminoloog/wetenschapper Frank van Gemert schreef, volgen we het proces dat Said van jong boefje tot jongerenwerker heeft meegemaakt. Said ging op jonge leeftijd kickboksen, werd een gerespecteerde portier en kwam met één been in de Amsterdamse onderwereld te staan, maar dat was van korte duur.



Inspirator

Said besluit op een gegeven moment om het roer 180 graden om te draaien. Hij wordt jongerenwerker, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Hij blijft bikkelen en wordt een spreekbuis en rolmodel voor de jongeren van de straat. Het voormalig straatboefje voert allerlei sociale projecten uit, inspireert anderen en wordt zelfs gekozen tot Amsterdammer van het Jaar in 2006.

Oplossing

Mensen als Said lijken de ideale oplossing voor de afstand tussen de straat en de politie(k). Zou hij misschien weten hoe we het aantal afglijdende jongeren kunnen verlagen? Hoe hou je ze op het rechte pad? Met lange procedures help je jongeren volgens Said niet van het criminele pad af. "Je moet ze helpen met een verklaring omtrent goed gedrag of geldboetes. De politiek en gemeentes moeten iets doen. Hoe kan iemand waar ze alles van weten toch afglijden? Als iets niet werkt, moet je verder kijken. Laat jongeren de mogelijkheden zien. Reken ze niet af op hun verleden. Laat ze niet vallen in een slachtofferrol."

Ster advertentie
Ster advertentie