FunX

Majoor ontdekte zijn duistere kant in Uruzgan

  1. Newschevron right
  2. Majoor ontdekte zijn duistere kant in Uruzgan
Majoor Niels Roelen ging mee op verschillende V.N./NAVO missies en hield al die tijd een weblog bij. Het zwaarste vond hij de missie in Uruzgan. "Daar is mijn blik op de wereld veranderd en heb ik een duistere kant van mezelf gezien," vertelde hij vanochtend in Start.Het leverde uiteindelijk het boek 'Soldaat in Uruzgan' op en sinds gisteren ligt de opvolger in de winkels: 'Leven na Uruzgan'.

Uruzgan

What happens in Uruzgan, stays in Uruzgan, maar de maatschappij is volgens Niels Roelen zo veranderd, dat weinig deuren meer gesloten blijven. "Dankzij social media staat alles in de etalage. Als Defensie kan je niet meer zeggen dat het dicht blijft." Defensie heeft Niels overigens nooit aangesproken voor de inhoud van zijn boeken over Uruzgan: "Natuurlijk mag je bepaalde dingen niet communiceren, zoals dingen over de operationele veiligheid of wat we van andere landen weten. Die grenzen worden opgezocht in Wikileaks."



Syrië

Het lijkt erop dat Syrië na Afghanistan en Irak aan de beurt is, maar Niels is geen voorstander van gewapend ingrijpen. "Je moet dan heel goed weten waar je mee bezig bent en dat er daarna weer gewerkt wordt aan de wederopbouw." Als er nu een besluit wordt genomen dat Nederland meedoet aan de missie in Syrië, dan hangt het van het mandaat af of Niels meegaat. Als hij de reden erachter vergezocht vindt, dan gaat hij niet mee en stapt hij uit het leger.

Ster advertentie
Ster advertentie