FunX

Niet zeuren over klimaatverandering, maar doen: 5 tips om zelf het verschil te maken

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Niet zeuren over klimaatverandering, maar doen: 5 tips om zelf het verschil te maken

Besef, het is nog nooit zo’n lange periode achter elkaar warm geweest. Bijna twintig graden in november? WTF! En hoewel het heerlijk was dat de echte kou best lang wegbleef, is het geen goed teken. De oorzaak: de opwarming van de aarde met een klimaatverandering tot gevolg. Hoe moeten we hiermee omgaan? En kan de aarde überhaupt nog gered worden? Meteoroloog Margot gelooft wel dat het mogelijk is, maar er valt wel heel wat werk te verzetten. De gemiddelde temperatuur is wereldwijd namelijk een graad gestegen. Dat klinkt misschien niet erg, maar het heeft hele grote consequenties.

De hele waterkringloop verandert, ook de oceanen worden warmer. Dat is de bron voor hele stevige buien die op steeds meer plaatsen vallen. Denk aan het noodweer in Italië.”

Naast de hevige regenval en slopende hittegolven, zijn ook sterke orkanen en grote droogte aan de orde van de dag. En dat is dus niet zo raar, aangezien de klimaatverandering zorgt voor meer extremen. “Deze weersomstandigheden zullen steeds vaker gaan voorkomen.”

Het klinkt niet best. In het kader van alle beetjes helpen: kan je zelf een positieve bijdrage leveren door kleine veranderingen in je dagelijkse leven? Het antwoord is: ja!

DE BOOSDOENER: JIJ?

Het is een natuurlijk proces dat een broeikasgas als CO2, die de warmte van de zon gedeeltelijk vasthoudt, in de lucht voorkomt. Maar wetenschappers geloven er heilig in dat het sinds de industriële revolutie - halverwege de 18e eeuw - alleen maar is versterkt door menselijke activiteiten.

Naast het besef dat deze massale CO2-uitstoot schadelijk is voor de wereld, is het ook nog maar de vraag of er genoeg tijd is om de aarde te redden. En daarvoor zijn de afspraken, die in 2015 tijdens de VN-klimaattop in Parijs gemaakt werden, niet voldoende.

“In Parijs hebben de wereldleiders met elkaar afgesproken om die hele temperatuurstijging niet verder op te laten lopen dan anderhalve graad. Maar dan moeten we heel erg snel maatregelen nemen om die CO2-uitstoot wereldwijd te stoppen,” zo vertelt Margot.

DOE IETS

In plaats van toekijken hoe grote bedrijven de wereld vervuilen, zijn er tegenwoordig meer innovaties om de klimaatverandering tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan groene stroom, die voortkomt uit duurzame bronnen als windenergie, zonne-energie of biomassa. Maar het kan ook op andere manieren, die heel eenvoudig zijn om uit te voeren.

Het begint allemaal bij jezelf, want energie besparen kan heel simpel zijn. Hieronder staat een lijstje met tips om ervoor te zorgen dat ook jij een verschil kan maken voor een beter klimaat.

1. Laat je auto staan

Het woon-werkverkeer zorgt voor een enorme CO2-uitstoot. Al helemaal als je met de auto gaat. Is het niet per se nodig? Ga dan met de trein, fiets of check of je bijvoorbeeld een dagje thuis kan werken!


Bron: Milieucentraal.nl

2. Minder reizen?

Minder reizen… Hoezo?! De ervaringen die je opdoet tijdens een reis zijn heel waardevol. Maar de uitstoot aan CO2 van het vliegtuig dat je naar je verre bestemming brengt, is gigantisch. Niet goed voor het klimaat dus. Minder vliegen is een optie, maar als je het niet kan laten, kan je de CO2-uitstoot van je vliegreis ergens anders compenseren door bijvoorbeeld projecten voor duurzame energie te steunen.

3. Eet iets minder vlees

Vleeseters, ook jullie kunnen dit! Het hoeft niet, maar als je geweten toch aan je gaat knagen, dan is iets minder vlees naar binnen proppen het proberen waard. Het eten van een kilo rundvlees staat qua broeikasuitstoot namelijk gelijk aan 180 kilometers met de auto. Check hieronder hoe dat precies in elkaar steekt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Goede isolering

Door ervoor te zorgen dat je woning goed geïsoleerd is tegen de kou, hoef je minder te stoken, waardoor er minder aardgas vrijkomt. Maar het kan nog makkelijker door bijvoorbeeld in ieder geval de deuren in huis dicht te doen.

5. Koop A+++

Lampen, een koelkast en een wasmachine. Het zijn slechts enkele voorbeelden van dingen die je nodig hebt in huis. Wanneer je kiest voor een apparaat met het energielabel A+++, dan ben je qua energie in ieder geval lekker zuinig bezig.

- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie