FunX

Rapper YS reageert op beschuldigingen plagiaat

  1. Newschevron right
  2. Rapper YS reageert op beschuldigingen plagiaat
De uitzending van Critix van woensdagavond zorgde voor flink wat reacties op Twitter. Presentor Q-Bah belde met rapper YS om het over zijn track 'Uh Uh' te hebben. Dit bleek een kopie te zijn van het nummer 'Swoop Swoop' van de Amerikaan Lil Scrapy.

Onbegrip YS

Ys begrijpt niet waarom mensen zich hier druk om maken. "Het wordt al jaren gedaan in de Nederlandse hiphop scene. Maar als Ys het doet dan is het de Derde Wereldoorlog", aldus de rapper. Hij gaf vervolgens een voorbeeld van een track die eerder in de XChart heeft gestaan waarbij volgens hem ook sprake is van plagiaat, namelijk 'Ping' van Fouradi. De track zou afgeleid zijn van 'Text' van Jason Derulo.

Reactie Brahim
Brahim Fouradi voelde zich aangevallen door deze opmerking en belde tijdens de uitzending om even uit te leggen hoe 'Ping' is ontstaan. "Het eerste gedeelte van het refrein is niet door ons geschreven maar door de producer (Delivio) van de song," verklaarde Brahim. "Ik heb geen royalties betaald voor deze melodielijn, dat komt waarschijnlijk omdat zij dat ook niet weten," vertelde de zanger al lachend. Hij vond zelf dat het eerste stuk van het refrein te veel op het origineel lijkt.

Beluister hieronder het gesprek met YS en Fouradi
{audio}http://download.omroep.nl/funx/audio/ys.mp3{/audio}


Ystijd - Uhh Uhh Lil Scrappy - Swoop Swoop

Fouradi - Ping Mann ft. Jason Derulo - Text
Ster advertentie
Ster advertentie