Hani (29): "Ik ben superdankbaar voor alle kansen die ik hier krijg"
- News
- Hani (29): "Ik ben superdankbaar voor alle kansen die ik hier krijg"
Het Good Vibes Dinner komt eraan! Het diner waar jongeren met een vluchtverleden een warm welkom krijgen en in contact komen met onder meer FunX-luisteraars. In aanloop naar het event gaat FunX in gesprek met jongeren die recent naar Nederland gekomen zijn. Deze week deelt Hani (29) zijn verhaal. Hij komt uit Jemen en ontvluchtte het land vanwege de oorlog. "Ik ben hier door zoveel verschillende mensen geholpen en wil graag wat terugdoen door andere nieuwkomers te helpen."
Ik dacht bij mezelf: als ik hier blijf, ga ik dood. Ik moet vluchten.
Dood of vluchten
De positief ingestelde Hani verliet Jemen bijna vier jaar geleden. Zijn ouders, drie zussen en twee broers gingen niet met hem mee. "Natuurlijk mis ik ze, het is mijn familie." Hoewel hij er hier 'alleen' voor staat, heeft hij geen spijt van zijn keuze om het land te ontvluchten. "Mijn leven was erg zwaar. Ik studeerde aan de universiteit toen de oorlog begon. Het was geen veilige plek meer om te leven." Volgens Hani had hij op dat moment weinig keus. "Sommige vrienden van mij overleden door de oorlog. Toen dacht ik bij mezelf: als ik hier blijf, ga ik dood. Ik moet vluchten."
Sneeuw
Eenmaal in Nederland aangekomen, meldde Hani zich in Ter Apel. "Daar heb ik een week gezeten voordat ik in een asielzoekerscentrum (azc) in Wassenaar geplaatst werd." De 29-jarige heeft goede herinneringen aan zijn periode daar. "Het was een fijne plek en de mensen waren heel erg aardig daar." Toch had Hani ook te maken met aanpassingsproblemen. "Ik ben in het begin heel erg ziek geweest. Dat kwam vooral door het weer." Hij had bijvoorbeeld nog nooit sneeuw gezien. "Dat heb je in Jemen niet. Het was een grote verandering voor mijn lichaam en ik merkte de impact op mijn gezondheid."
Lieke bracht me op het idee om een briefje met mijn gegevens in de supermarkt te hangen.
Briefje in supermarkt
Na drie maanden in Wassenaar werd Hani verplaatst naar Deventer. "Daar begon ik met vrijwilligerswerk." Hij werkte onder meer in een verzorgingstehuis voor ouderen. "Ook heb ik geholpen met tuinieren en bij sportwedstrijden." Zo ontmoette hij Lieke, die hem hielp om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. "Ik heb tot op de dag van vandaag contact met haar. Zij bracht me op het idee om een briefje met mijn gegevens in de supermarkt te hangen." Op die manier zocht de ambitieuze Hani naar anderen die hem wilden helpen met de taal.
Dankbaar
Niet veel later werd Hani getransfereerd naar Wageningen. "Toen ik daar zat, kreeg ik ineens een telefoontje van een vrouw genaamd Marian." Ze belde hem vanwege zijn oproepje in de supermarkt. "Marian had mijn briefje gezien en vertelde me dat ze me wilde helpen." Ook met haar heeft Hani tot op de dag van vandaag nog contact. "Ze kwam me bezoeken en ik heb haar familie ook leren kennen. Toevallig studeerden vriendinnen van haar dochter in Wageningen. Zo kwam ik onder meer in contact met Samantha, die ook erg behulpzaam was."
Naast Samantha heeft Hani in Wageningen erg veel gehad aan de hulp van Jan. "Hij hielp vluchtelingen in het azc daar met de taal. Ik zal hem ook nooit vergeten", vertelde hij dankbaar.
foto: FunX
Verblijfsvergunning
Het volgende azc waar Hani naartoe werd gebracht, was in Arnhem. "Ik vond Arnhem echt een hele leuke stad. Daar werd ik erg goed geholpen, onder meer door een man die Dmitri heet, maar ik heb er niet lang gezeten." Tijdens zijn periode in Arnhem kreeg Hani te horen dat hij in aanmerking kwam voor een verblijfsvergunning van vijf jaar. "Ik was blij dat er in Rotterdam plek voor me was. Ik was er één keer geweest en het leek me heel mooi om daar te wonen."
Hani's periode in het azc in Rotterdam bleek echter het meest onrustig. "De politie was er dagelijks. Er waren veel problemen. Ik weet eerlijk gezegd niet waar het door kwam." Hani verbleef er vijf maanden. "Op een gegeven moment schreef ik me in voor een opleiding en kwam ik in aanmerking voor een appartement." Hij woont daar inmiddels 1,5 jaar en heeft de studie afgerond. "Daarnaast heb ik bij Stichting Mano, die zich inzet voor mensen met een vluchtverleden, de cursus Ervaringsdeskundige gevolgd."
Muriel schrok toen ze me zag. Door mijn naam dacht ze dat ik een vrouw was.
Man of vrouw
Met een diploma op zak werkt Hani nu bij Mano als coördinator, waar hij vluchtelingen helpt door dingen te vertalen en activiteiten te organiseren. Daarnaast werkt hij in de weekenden als bezorger. Door zijn harde werk en positieve instelling heeft hij dus al in korte tijd een appartement, diploma en baan weten te krijgen. Toch valt het op dat Hani steeds benadrukt wat hij aan anderen te danken heeft.
Het meest bijzondere verhaal gaat over de familie Vermeulen. "Toen ik net mijn appartement in Rotterdam kreeg, zocht ik iemand in de buurt die me kon helpen met de taal." Hani kwam via het internet in contact met Muriel. "We spraken af om wat te drinken en ze schrok toen ze me zag, omdat ze besefte dat ik een man was", lacht Hani. "Toen ze mijn naam zag, dacht ze in eerste instantie namelijk dat ik een vrouw was. We hebben daar heel hard om gelachen."
Vakantie naar Parijs
Ondanks het misverstand klikte het erg goed tussen de twee. "Ik heb haar man, dochter en zoon ontmoet en ze hebben me zelfs meegenomen op vakantie. We zijn toen samen een week naar Parijs geweest." Hani is de familie voor altijd dankbaar en dat komt niet alleen door de vakantie. "Ik ging door een moeilijke periode, omdat ik veel pijn had aan mijn rug en geopereerd moest worden. Zij steunden mij altijd."
Ze is drie dagen lang bij me in het ziekenhuis gebleven.
Rugoperatie
Zo stond Hani er tijdens de operatie niet alleen voor. "Muriel is drie dagen lang bij me gebleven." Ook na de behandeling in het ziekenhuis bleef ze voor hem zorgen. "Ze kwam me twee maanden lang thuis opzoeken om me te helpen. Zo hielp ze me met schoonmaken en maakte ze eten voor me." Volgens Hani heeft hij zijn behulpzame en positieve instelling onder meer aan Muriel te danken. "Ik kan haar nooit meer vergeten."
Geld verdienen en ontwikkelen
Wat de toekomst betreft, wil Hani graag nieuwe dingen leren om uiteindelijk een voltijd hbo-opleiding in de richting van ICT te doen. "Maar op dit moment is het voor mij belangrijk om te werken. Ik ken het leven in Jemen, dat is niet makkelijk. Nu probeer ik zoveel mogelijk te werken en cursussen ernaast te doen, zodat ik geld kan verdienen en mezelf tegelijkertijd kan ontwikkelen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Eerlijkheid
Hani is erg dankbaar voor de kansen die hij krijgt in Nederland. Hij probeert er het maximale uit te halen en leert ook op sociaal vlak nieuwe dingen hier. "Nederlanders zijn heel erg direct en eerlijk. Hoewel dat soms misschien bot en streng overkomt, is het ook heel goed." Volgens Hani weet je dan meteen waar je aan toe bent. "Eerlijkheid is heel belangrijk en ik merk dat ik me daardoor snel ontwikkel."
Belangrijk
De ambitieuze Hani is hard op weg om een mooie toekomst tegemoet te gaan. In zijn drukke schema kiest hij er graag voor om naar de gym te gaan als hij even wil ontspannen. "Verder ga ik soms naar de bioscoop of kies ik ervoor om een van de vele mensen of families te bezoeken die me geholpen hebben. Ik vind het leuk en belangrijk om die contacten te onderhouden."
foto: FunX
Good Vibes Dinner
Op 20 december organiseert FunX het Good Vibes Dinner. Hier komen jongeren die naar Nederland gevlucht zijn onder meer in contact met FunX-luisteraars. Het diner staat in het teken van lekker eten, muziek, hoop, verbinding, ontmoetingen en verhalen. Kortom: good vibes.
Na onder meer de schrijnende gebeurtenissen die eerder dit jaar in Ter Apel plaatsvonden, wil FunX graag laten zien hoe Nederland écht is. Met het diner willen we jonge nieuwkomers met een vluchtverleden dan ook warm verwelkomen, een hart onder de riem steken en kijken hoe we iets voor hen kunnen betekenen, samen met FunX-luisteraars.
De avond wordt gehost door Mister Good Vibes Fernando en Ouassima. Er zullen veel verschillende flavours qua eten en muziek zijn, met onder meer optredens van Inez en DJ Mimi. Daarnaast zullen een aantal bekende FunX-gezichten voor deze speciale gelegenheid de radiostudio verruilen voor een plekje in de keuken, achter de bar of in de bediening.
In aanloop naar het event deelt FunX onvergetelijke, inspirerende en ontroerende verhalen van mensen met een vluchtverleden of mensen die daar wat mee te maken hebben. Een overzicht van alle stories vind je hier terug.
Lees ook
FunX
Malika Saymak over haar jeugd: "Ik moest als kind alles achterlaten"FunX
Fotun (21) en Kholud (19): "We zijn eindelijk vrij hier"FunX
Yahia's (25) ouders vluchtten voor de oorlog in Somalië: "Blij dat ik wel vrijheid heb"FunX
Abdulaal (24) over de machtsstrijd in Soedan: "Twee hanen kunnen niet in een kooi"