FunX

Gloria (26) en Maura (24) ontvluchtten Angola: "Bang dat ze ons ook iets gingen aandoen"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Gloria (26) en Maura (24) ontvluchtten Angola: "Bang dat ze ons ook iets gingen aandoen"

De zussen Gloria (26) en Maura (24) vluchtten in 2012 uit Angola nadat hun vader om politieke redenen werd vermoord. Inmiddels wonen ze al 10,5 jaar in Nederland, maar dreigen ze uitgezet te worden naar Angola. Imani ging met ze in gesprek in Ter Apel.

"Het was echt gevaarlijk"

De vader van Gloria en Maura was een Angolese politicus die zich publiekelijk uitsprak tegen de regering van Angola. Helaas zag het toenmalige regime hem als een gevaar, waardoor hij omgebracht werd. Gloria en Maura vreesden dan ook dat hen hetzelfde lot te wachten stond. "Mijn vader was een actieve politicus die tegen de regering van Angola was", vertelt de 24-jarige Maura. "Het was echt gevaarlijk. Mensen kennen ons als de dochters van de politicus. Ik dacht: misschien komen ze dit ook bij ons doen. Ik was erg bang"

Naar Nederland gestuurd

Gelukkig wisten Maura en Gloria met hulp van een vriendin van hun vader Angola te ontvluchten. "Nadat mijn vader werd vermoord, heeft een vriendin van hem met iemand samengewerkt om ons naar Nederland te sturen", aldus Gloria. "Toen we hier aankwamen, wisten we niet eens dat we in Nederland waren. We kwamen hier in een ander land en het was zo koud."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Broertje nog altijd spoorloos

Gloria vertelt ook dat hun leven in Angola er vrij normaal uitzag, voordat ze zich genoodzaakt zagen om het land te ontvluchten. "Mijn zusje en ik deden de afwas en maakten het huis schoon en ons kleine broertje ging naar school."

Hoe het nu met hun broertje gaat is voor beide zussen compleet onduidelijk. Sinds ze zijn gevlucht hebben ze nooit meer contact met hem weten te krijgen.

Good Vibes Dinner

Op 20 december organiseert FunX het Good Vibes Dinner. Hier komen jongeren die naar Nederland gevlucht zijn onder meer in contact met FunX-luisteraars. Het diner staat in het teken van lekker eten, muziek, hoop, verbinding, ontmoetingen en verhalen. Kortom: good vibes.

Na onder meer de schrijnende gebeurtenissen die eerder dit jaar in Ter Apel plaatsvonden, wil FunX graag laten zien hoe Nederland écht is. Met het diner willen we jonge nieuwkomers met een vluchtverleden dan ook warm verwelkomen, een hart onder de riem steken en kijken hoe we iets voor hen kunnen betekenen, samen met FunX-luisteraars.

De avond wordt gehost door Mister Good Vibes Fernando en Ouassima. Er zullen veel verschillende flavours qua eten en muziek zijn, met onder meer optredens van Inez en DJ Mimi. Daarnaast zullen een aantal bekende FunX-gezichten voor deze speciale gelegenheid de radiostudio verruilen voor een plekje in de keuken, achter de bar of in de bediening.

In aanloop naar het event deelt FunX onvergetelijke, inspirerende en ontroerende verhalen van mensen met een vluchtverleden of mensen die daar wat mee te maken hebben. Een overzicht van alle stories vind je hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie