FunX

Sofie leerde de Syrische Tarek kennen door Buddy to Buddy: "Je kan echt het verschil voor iemand maken"

foto: Elske Nissen Photography
  1. Newschevron right
  2. Sofie leerde de Syrische Tarek kennen door Buddy to Buddy: "Je kan echt het verschil voor iemand maken"

De Nijmeegse Sofie van Graas bouwde het afgelopen jaar een bijzondere vriendschap op met de Syrische Tarek, die sinds drie jaar in Nederland woont. Ze ontmoette hem via de organisatie Buddy to Buddy, waar vluchtelingen, ook wel nieuwkomers genoemd, gekoppeld worden aan een Nederlander op basis van gelijkwaardigheid. "Door onze verschillende culturen is onze vriendschap erg bijzonder en leerzaam."

Positiviteit

"Na het zien van een flyer van Buddy to Buddy besloot ik me aan te melden", vertelt Sofie aan FunX. Vervolgens moest ze haar interesses en kenmerken invullen en op basis hiervan werd ze gematched aan een nieuwkomer. "Ik werd gematched aan de Syrische Tarek. Het is inmiddels drie jaar geleden dat hij naar Nederland toekwam. In zijn thuisland was hij net afgestudeerd als tandarts. Hij is nu bezig om zijn diploma om te zetten zodat hij in Nederland binnenkort ook aan de slag kan als tandarts."

Sofie vertelt dat Tarek en zij uiteindelijk zijn gematched op basis van hun positiviteit. "Na onze eerste ontmoeting vorig jaar september op het matchingsdiner hebben we elkaar gedurende vier maanden beter leren kennen." Ze legt uit dat het contact met hem varieerde van een wekelijks belletje tot leuke uitjes, maar dat er duidelijk een klik was.

Sofie en Tarik Buddy to Buddy

foto: Jurriaan Huting

Sofie en Tarek bij hun eerste ontmoeting

Andere culturen leren kennen

Los van dat het contact tussen Sofie en Tarek heel leuk is, is het ook nog eens leerzaam. "Ik heb geleerd dat wij Nederlanders ook onze cultuur hebben met onze eigen typerende dingen. Het is echt een verrijking om dan kennis te maken met de gebruiken van een andere cultuur." Sofie vertelt dat ze zich heel erg heeft gerealiseerd dat Nederlanders zoveel kansen, vrienden en connecties hebben, terwijl dit niet voor iedereen geldt. "Door in gesprek te gaan met een nieuwkomer kan je die kansen en connecties ook aan diegene bieden en echt het verschil voor hem of haar maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sterke band

In een jaar tijd hebben Sofie en Tarek een ontzettend sterke band opgebouwd. "Ik heb er een nieuwe vriend bij. Naast het doen van leuke dingen met elkaar is Tarek sinds kort ook onderdeel van de stuurgroep bij Buddy to Buddy." Ze werken nu veel samen en zetten zich in voor de organisatie door onder andere het organiseren van activiteiten. "Ik ben heel trots op Tarek als ik zie hoe hij bijdraagt in de vergaderingen met zes snel pratende Nederlanders." Bovendien legt Sofie uit dat het erg handig is dat Tarek Arabisch spreekt. "Hij weet hoe het voelt als wij opeens te snel praten. Hij springt dan vaak bij en vertaalt het voor de nieuwkomers."

Good Vibes Dinner

Op 20 december organiseert FunX het Good Vibes Dinner. Hier komen jongeren die naar Nederland gevlucht zijn onder meer in contact met FunX-luisteraars. Het diner staat in het teken van lekker eten, muziek, hoop, verbinding, ontmoetingen en verhalen. Kortom: good vibes.

Na onder meer de schrijnende gebeurtenissen die eerder dit jaar in Ter Apel plaatsvonden, wil FunX graag laten zien hoe Nederland écht is. Met het diner willen we jonge nieuwkomers met een vluchtverleden dan ook warm verwelkomen, een hart onder de riem steken en kijken hoe we iets voor hen kunnen betekenen, samen met FunX-luisteraars.

De avond wordt gehost door Mister Good Vibes Fernando en Ouassima. Er zullen veel verschillende flavours qua eten en muziek zijn, met onder meer optredens van Inez en DJ Mimi. Daarnaast zullen een aantal bekende FunX-gezichten voor deze speciale gelegenheid de radiostudio verruilen voor een plekje in de keuken, achter de bar of in de bediening.

In aanloop naar het event deelt FunX onvergetelijke, inspirerende en ontroerende verhalen van mensen met een vluchtverleden of mensen die daar wat mee te maken hebben. Een overzicht van alle stories vind je hier terug.

Good Vibes Dinner

In aanloop naar het Good Vibes Dinner vertelde Sofie in Jouw Stad aan Imani meer over Buddy to Buddy en haar bijzondere vriendschap met Tarek. Beluister het fragment hieronder.

Buddy to Buddy brengt mensen met een vluchtelingenachtergrond en Nijmegenaren samen!

Ster advertentie
Ster advertentie