Up 2 Date

Banksy financiert boot om vluchtelingen in Middellandse Zee te redden

foto: Twitter: @MVLouiseMichel
  1. Newschevron right
  2. Banksy financiert boot om vluchtelingen in Middellandse Zee te redden

De Britse kunstenaar Banksy heeft een boot gefinancierd om bootvluchtelingen te redden die in de problemen raken wanneer zij Europa proberen te bereiken vanuit Noord-Afrika. De boot redde donderdag nog 89 mensen in de Middellandse Zee.

89 mensen gered

Op 18 augustus vertrok de boot, vernoemd naar de feministische Franse anarchist Louise Michel, in het geheim vanuit een haven in het Spaanse Burriana. Momenteel bevindt de boot zich in de Middellandse Zee waar het donderdag 89 mensen in nood redde, waaronder 14 vrouwen en 4 kinderen. De boot is nu op zoek naar een veilige zeehaven om de passagiers van boord te laten gaan.

Geheime e-mail

Banksy, wiens identiteit niet bekend is, is bekend van zijn werk waarin hij politieke en maatschappelijke thema's laat terugkomen. Hij zocht in september 2019 per mail in het geheim contact op met Pia Klemp. Zij is een Duitse kapitein die in de afgelopen jaren namens verschillende NGO-boten duizenden mensen redde.

"Hoi Pia, ik heb over jou gelezen in de kranten. Ik vind je een badass. Ik ben een artiest uit het Verenigd Koninkrijk en heb wat kunst gemaakt over de vluchtelingencrisis. Uiteraard kan ik het geld zelf niet houden. Zou jij het kunnen gebruiken voor een nieuwe boot of zo? Ik hoor het graag van je. Goed gedaan, Banksy."

Antifascistische strijd

Klemp dacht in eerste instantie dat het om een grap ging. Toch bleek dat niet zo te zijn. Ze denkt dat Banksy haar uitgekozen heeft vanwege haar politieke idealen. "Ik zie het redden van mensen op zee niet als een humanitaire actie, maar als onderdeel van een antifascistische strijd."

'Alleen financieel betrokken'

De boot, die gedeeltelijk knalroze is, is een opvallende verschijning. Aan de zijkant is een kunstwerk van Banksy te zien van een meisje in een reddingsvest dat een hartvormige veiligheidsboei vasthoudt. Ook staat er in grote roze letters 'rescue' op. Klemp laat weten dat Banksy alleen financieel betrokken is. "Banksy doet niet alsof hij beter weet hoe je met een boot moet varen en wij doen niet alsof we artiesten zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie