FunX

Alkan Çöklü over het rampgebied: "Mensen krijgen geen ruimte om te rouwen"

foto: FunX / Nikki van Toorn
  1. Newschevron right
  2. Alkan Çöklü over het rampgebied: "Mensen krijgen geen ruimte om te rouwen"

Alkan Çöklü leeft intens mee met de slachtoffers van de aardbevingen. Dat vertelt hij in gesprek met Gilly en Fadim. De acteur is zelf geboren in Nederland. "Maar de ramp voelt heel dichtbij, omdat mijn ouders in Turkije zijn geboren", legt hij uit. Alkan probeert zijn bereik dan ook in te zetten om mensen op te roepen om de getroffenen te steunen.

Grote ramp

Alkan benadrukt dat hij dankbaar is voor alle acties die mensen gestart zijn om de slachtoffers van de aardbevingen te helpen. "De omvang van deze ramp is zo groot. Zo'n dertig miljoen mensen zijn er door getroffen." Ondanks dat Alkans familie niet uit het getroffen gebied komt, vertrokken zijn neven - die in Duitsland wonen - direct naar het rampgebied om de mensen in Turkije te steunen. Zij maken daar heftige dingen mee.

Quote

Mensen moeten hun pijn en verdriet inslikken.

Alkan Çöklü

Geen ruimte om te rouwen

Zo deelt Alkan een verhaal van een man die er in het rampgebied achterkomt dat zijn moeder overleden is onder het puin. "Terwijl hij het uitschreeuwt van verdriet, zeggen mensen tegen hem dat hij stil moet zijn omdat ze op zoek zijn naar anderen in de ravage." Alkan beschrijft dat de situatie zo ernstig is dat overlevenden niet eens de ruimte krijgen om te rouwen om het verlies van hun dierbaren en ze hun pijn en verdriet moeten inslikken. "Terwijl jij erachter komt dat je iemand verloren bent, zijn er anderen die proberen te luisteren naar het geklop en geluiden onder het puin om hun dierbaren te kunnen vinden."

Alkan Çöklü over het rampgebied: "Mensen krijgen geen ruimte om te rouwen"

Video niet beschikbaar

'Nu hulp nodig'

Alkan is blij dat het kabinet de procedure omtrent visumaanvragen voor slachtoffers vanuit Turkije wil versoepelen. Hij vraagt zich echter af hoe het zit met Syrische getroffenen. "Ze hebben nu hulp nodig. Voor Oekraïne kon ook alles geregeld worden. Dat moet nu ook voor Turkije en Syrië geregeld kunnen worden. Je kunt die mensen niet laten wachten door bureaucratische regels."

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie