FunX

Down met Tooske?

  1. Newschevron right
  2. Down met Tooske?
Heb je de nieuwe soap Downistie al gezien? In de serie, die wekelijks wordt uitgezonden in De Wereld Draait Door, spelen uitsluitend acteurs met het syndroom van Down. Overspel, ongewenste zwangerschappen, jaloezie, tragische ziektes: alle hoogte- en dieptepunten uit het leven komen voorbij. Volgens de VARA is er "nooit eerder een dergelijke soap gemaakt".

Leuk toch? Zou je denken. De acteurs hebben de tijd van hun leven en de tv-kijker wordt geamuseerd. Iedereen blij! Zelfs de organisatie die zich inzet voor het gehandicapte kind, NSGK, is happy.

Tooske is boos
Maar er is in elk geval één iemand niet bepaald amused: Tooske Ragas. Sterker nog, de blonde voormalig TMF-VJ, wil dat de soap van tv verdwijnt. "Ik vind het een slechte zaak", zo zegt ze op 3FM. Ze vindt het vreemd dat de acteurs spelen alsof ze geen handicap hebben. “Als je wil laten zien hoe het is om te leven met Down en je wil informeren, doe dat dan. Maar dat doen ze niet. Je kijkt nu naar mensen die doen alsof ze ‘gewoon’ zijn, maar dat zijn ze niet.”

Broer
Dat Tooske zich druk maakt om de soap is niet zomaar. Ze heeft namelijk zelf een broer met het syndroom van Down. Ook hij heeft gekeken naar Downistie. “Hij moest er wel om grinniken maar zei ook: ‘Dit heeft niets met ons te maken. Ik zou niet willen meewerken. Bedrog en abortus zijn dingen voor mensen zonder Down’.”

Valt wat voor te zeggen. Kijk zelf even naar de eerste aflevering en laat weten wat jij vindt. Ben je down met Tooske of stelt ze zich aan en moeten de 'downies' lekker doen waar ze zin in hebben?



P.S. De naam Downistie is een knipoog naar de populaire Amerikaanse soapserie Dynastie uit de jaren'80.
Ster advertentie
Ster advertentie