FunX

Duizenden telefoonabbo's straks ongeldig?!

  1. Newschevron right
  2. Duizenden telefoonabbo's straks ongeldig?!

Misschien ben je er al achter...of niet natuurlijk: een abonnement met een gratis telefoon jaagt je veel hoger in de kosten dan een sim only abbo. Vooral omdat steeds meer mensen zich dat beseffen, zorgt het voor paniek bij telecomproviders. De Hoge Raad buigt zich momenteel over de kwestie, waardoor je misschien wel je teveel betaalde abonnementskosten terug kan vragen!

500 euro restschuld

Voorbeeld: Shay kwam erachter toen haar telefoon kapot viel. Ze vroeg zich af of ze haar huidige abbo kon opzeggen om weer een andere aan te gaan met natuurlijk een nieuwe telefoon. Het antwoord is: nee.

Een tussentijdse afzegging van haar abonnement was niet mogelijk, tenzij Shay een 500 euro 'restschuld' van haar zogenaamde gratis (en nu kapotte) telefoon zou afbetalen. Gratis, is dus toch niet zo gratis. Calvin Ceder, van Anti Incasso, schepte meer duidelijkheid bij Morad & Shay.

Abbo in vorm van geldlening

"Ze geven aan dat het een gratis toestel is, maar het is een abonnement in combinatie met een afkoopbetaling ofwel gemende overeenkomst." Volgens Calvin heeft de Hoge Raad pas nog uitgesproken dat er bij een gemengde overeenkomst geen incassokosten in rekening mogen worden gebracht. "Dat zou kunnen betekenen dat mensen wellicht teveel hebben betaald."

In de nabije toekomst zal duidelijk worden of je daadwerkelijk je geld kan terugvorderen. Nu is het afwachten tot de rechter heeft besloten.

Ster advertentie
Ster advertentie