FunX

Op welke wetten moeten jongeren in 2013 letten?

  1. Newschevron right
  2. Op welke wetten moeten jongeren in 2013 letten?
Het nieuwe jaar is ingegaan, dus zijn er ook nieuwe wetten bijgekomen en een aantal gewijzigd. Maar hoe zit het met de wetten voor jongeren? Fernando vroeg vanochtend aan Floor Wollenstein, coördinator van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel in Amsterdam.

Alcoholleeftijd

Je hebt waarschijnlijk al meegekregen dat de alcoholleeftijd gaat stijgen, maar dat is nog niet doorgevoerd. De grens wordt waarschijnlijk later dit jaar naar 18 jaar getrokken. Voor een verandering moet je alvast oppassen, iemand die onder de zestien jaar is, kan vanaf nu een boete opgelegd krijgen.

Adolescentenstrafrecht

Floor vertelt ook over de wet Adolescentenstrafrecht die eraan komt. Dat houdt in dat je tot je 23ste onder het jeugdstrafrecht kunt vallen. Iemand die 19 is en zwakker begaafd is, wordt op dit moment nog volgens het volwassenenstrafrecht beoordeeld, maar dat soort jongeren kunnen na invoering beoordeeld worden volgens het jeugdstrafrecht. Het voordeel daarvan is dat pedagogen die jongeren kunnen helpen, zodat ze die fout niet nog een keer maken.

Jeugdzorg

Een van de grootste veranderingen die in 2015 van kracht wordt is de verandering van Jeugdzorg. Dat is momenteel provinciaal geregeld, maar dat wordt over twee jaar op gemeentelijk niveau geregeld. Daardoor staat het volgens Floor dichter bij de jongeren en wordt het goedkoper. Als nadeel noemt ze het verschil tussen de stad en het dorp: "hierdoor kan je in een stad als Amsterdam meer aan jongeren aanbieden dan in een klein dorp, maar dat moeten we nog afwachten want het gebeurt pas in 2015."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F73341283"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie