FunX

Waarom deze 5 viral uitspraken van Andrew Tate schadelijker zijn dan je denkt

foto: YouTube: Stand Out TV
  1. Newschevron right
  2. Waarom deze 5 viral uitspraken van Andrew Tate schadelijker zijn dan je denkt

Als je actief bent op Instagram en TikTok kan je onmogelijk nog om hem heen: Andrew Tate. De filmpjes met viral controversiële uitspraken van de Amerikaans-Britse oud-kickbokser en influencer vliegen je om de oren. Veel jongens en jonge mannen kijken tegen hem en zijn luxe levensstijl op en dat is problematisch. Want waar het voor sommigen misschien onschuldige filmpjes lijken, promoot Tate in werkelijkheid een hoop schadelijke denkbeelden, zoals toxic masculinity, vrouwenhaat en homofobie. Dat blijkt onder meer uit de volgende vijf uitspraken.

1. "Vrouwen zijn medeverantwoordelijk voor hun verkrachting"

In 2017 lag filmproducent Harvey Weinstein onder vuur vanwege seksueel misbruik van meerdere vrouwen, waarvoor hij uiteindelijk is veroordeeld tot 23 jaar celstraf. Andrew Tate deelde op Twitter destijds een aantal problematische opmerkingen over de zaak. Zo schreef hij: "Als je jezelf in een positie brengt om verkracht te worden, moet je zelf enige verantwoordelijkheid dragen". Twitter verwijderde zijn account na deze uitspraken.

Het probleem met zijn uitspraak is dat niet de dader, maar het slachtoffer de schuld krijgt van de aanval, een fenomeen dat ook bekend is als victim blaming. Dat is extra pijnlijk voor slachtoffers en geeft daders tegelijkertijd een soort vrijbrief. Bovendien houdt het de verkrachtingscultuur in stand: geweld tegen vrouwen zou oké zijn wanneer zij het zogenaamd 'uitlokken', terwijl er geen enkel geval is waarbij geweld geoorloofd zou zijn.

2. "Depressie bestaat niet"

Tate's opvattingen gaan vaak over wat mannelijkheid zou moeten zijn en vooral over wat je als man niet zou mogen, namelijk emoties tonen of 'zwak' zijn. Zo tweette hij in 2017 dat "depressies niet echt zijn", iets wat hij daarna meermaals bleef verdedigen. Volgens hem is het begrip depressie "een wapen om onze mannelijkheid te verwoesten", dat alleen bestaat als je erin gelooft. Mensen die depressief zijn, zouden zichzelf gewoon niet zo moeten aanstellen. "Ze zijn te lui om iets aan hun leven te veranderen, zo simpel is het", aldus Tate.

Depressie is een erkende psychische aandoening en vaak het gevolg van een complexe combinatie van trauma's, genetische gevoeligheid, fysieke gezondheidsklachten en/of sociaal-economische omstandigheden. Door dit te ontkennen of te zeggen dat het op te lossen is door simpelweg verder te gaan met je leven, bagatelliseer je een serieus probleem. En dat terwijl depressie ernstige gevolgen kan hebben, zoals zelfdoding, iets wat twee keer zo vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

3. "Een vrouw is het eigendom van een man"

Als er één opvatting is die doorschemert in vrijwel al Andrew Tate's viral fragmenten, is het wel dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn. Zo mogen mannen vreemdgaan, maar vrouwen niet, zijn vrouwen egoïstisch wanneer ze geen kinderen willen en hebben alleen "zwakke" mannen vriendschappen met vrouwen, want waarom zou je met een vrouw omgaan als je er geen seks mee kunt hebben?

Bovendien is Tate van mening dat vrouwen eigendom zijn van hun mannelijke date, vriend of echtgenoot. "Ik vind dat mijn zus eigendom is van haar man", zegt hij bijvoorbeeld in een interview. "De hele wereld is het ermee eens dat de vrouw tot de man behoort wanneer ze zichzelf aan hem geeft." Volgens hem zouden OnlyFans-opbrengsten dan ook toebehoren aan de partner van de vrouw in kwestie.

4. "Jonge vrouwen zijn aantrekkelijker, omdat ze makkelijker te beïnvloeden zijn en minder seks hebben gehad"

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen die Andrew Tate promoot, komt ook naar voren in zijn opvattingen over vrouwen en seks. Hij doet volop aan slutshaming, bijvoorbeeld door te zeggen dat vrouwen minder waard zijn wanneer ze veel bedpartners hebben gehad. "De reden dat 18- en 19-jarigen aantrekkelijker zijn dan 25-jarigen, is omdat ze minder dick hebben gehad", zegt hij over vrouwen. "Een 19-jarige heeft misschien pas één gebroken hart gehad. Ze is nog vers. Ik kan m'n stempel op haar drukken en een goed mens van haar maken."

Voor vrouwen gelden dus volgens Tate ook op het vlak van seksuele vrijheid duidelijk andere regels dan voor mannen, bij wie leeftijd en aantal bedpartners geen invloed heeft op hoe waardevol ze zijn.

5. "Een man reanimeren is gay"

Om het lijstje compleet te maken: Tate is ook niet vies van homofobische uitspraken. Zo legt hij in een video uit dat hij nooit een man zou reanimeren, omdat dat 'gay' zou zijn. "Ik reanimeer je alleen als je een sexy vrouw bent, Als je een dikke man bent die een hartaanval krijgt en ik ken je niet echt, dan ga je dood. En als je mijn vriend bent, kan je geen pussy zijn en een hartaanval krijgen. Mijn vrienden hebben die problemen niet."

'Gay' als synoniem gebruiken voor 'zwak' of 'minderwaardig' is op zich al homofoob. Daarnaast promoot Tate wederom toxic masculinity door bovenstaande dingen te zeggen. Mannen zijn 'gay' of 'een pussy' als ze zich volgens hem niet mannelijk genoeg gedragen.

Schadelijke gevolgen

Je zou kunnen denken: gewoon weer zo'n figuur dat meevaart op een TikTok-hype, geef hem niet nog meer aandacht. Maar het is belangrijk om stil te staan bij het gevaar van Tate's bereik en uitspraken, die hij als waarheden en adviezen brengt. Veel jonge jongens zien hem namelijk oprecht als inspiratiebron om ook rijk en succesvol te worden, met alle trieste gevolgen van dien.

Zo vertelden vrouwen op TikTok al hoe hun vriend zich anders is gaan gedragen sinds het volgen van de influencer. Een Nieuw-Zeelandse leraar deelde welk effect Tate heeft op de leerlingen van een middelbare school: "Ze zien hem echt als rolmodel en geloven oprecht dat succesvol zijn gelijkstaat aan vrouwen misbruiken." Bovendien hebben huiselijk geweld-organisaties vastgesteld dat Tate met zijn uitspraken mannen kan radicaliseren om offline geweld te plegen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beschuldigingen

Mocht je na deze opvattingen nog niet overtuigd zijn van hoe problematisch Tate is: het blijft niet bij filmpjes. In het echte leven werd hij aangeklaagd wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag en een paar maanden terug werd zijn huis onderzocht op verdenking van mensenhandel. Dat is een van de redenen dat hij grotendeels in Roemenië woont. Zo vertelde hij in een inmiddels verwijderde YouTube-video dat het daar makkelijker is om van een aanklacht voor verkrachting af te komen. "Ik ben geen verkrachter, maar ik vind het idee dat ik kan doen wat ik wil fijn. Ik houd ervan om vrij te zijn."

Fans

Ondanks alles is er een heel leger aan fans dat het voor Tate opneemt, bijvoorbeeld door te zeggen dat het merendeel van zijn uitspraken wél goed is en dat hij juist van vrouwen houdt en ze wil beschermen. Dat beeld weet Andrew slim te creëren door onder meer te posten dat hij een flinke smak geld heeft gedoneerd aan goede doelen die slachtoffers van huiselijk geweld steunen.

Meer views, clicks en winst

Ondertussen lijkt Andrew Tate vrij lekker te gaan op alle haat en kritiek die hij ontvangt en er zelfs een soort van trots op te zijn. Zo krijgt hij alleen maar meer aandacht en clicks, wat natuurlijk ideaal is voor het algoritme en zijn betaalde cursus, waarbij leden zelf weer betaald krijgen om anderen lid te maken.

Veel mensen stellen dan ook dat platforms als TikTok en Instagram* hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen wanneer het gaat om het pushen van dit soort content. Zo ook activist Matt Bernstein:

"Views zorgen voor winst voor TikTok, dus het platform blijft deze video's pushen op de feeds van jonge mannen, ongeacht de consequenties die online misogynie kan hebben in het echte leven. Houd social media-platforms verantwoordelijk voor het geven van de luidste microfoon aan de gevaarlijkste mensen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

*Update 19 augustus 2022: Meta heeft Andrew Tate inmiddels verbannen van Instagram en Facebook wegens het schenden van het beleid van de platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie