FunX

VIDEO: Tranen en fun tijdens FunX Food Fest met jonge vluchtelingen

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Tranen en fun tijdens FunX Food Fest met jonge vluchtelingen

De allereerste editie van FunX Food Fest was gevuld met brede glimlachen, een dansje en hier en daar een traan. Chefkok Mounir Toub van 24Kitchen bereidde voor ruim 20 jonge vluchtelingen een heerlijk drie gangen menu. En FunX DJ's Fernando, Q-Bah, Jaimy, Eva, Angelique, reporter Ouassima en enthousiaste collega's hebben meegezweet in de keuken.

pruttelende pannen en stomende ovens

Voordat het feestmaal kon beginnen in het Rotterdamse Hotspot hutspot, was Mounir druk bezig met de voorbereidingen. In de uitzending van Morad & Jasmine vertelde hij hoe het achter hem eraan toeging.

Regen en zonneschijn

De 16-jarige Osama was de grappenmaker van de avond. Na zes maanden is de Syrier nog niet helemaal helemaal gewend aan het Nederlandse weer en dat liet hij merken: "Je moet een rugzak meenemen om iedere keer van kleding te wisselen."

Onmenselijk

Maar zelfs alle gezelligheid in de wereld kan de realiteit niet uitwissen. De Egyptische Anwar deelde het emotionele verhaal over dat zijn geaardheid de reden is geweest dat hij heeft moeten vluchten. Hij werd tot twee keer toe gevangen genomen en moest leven onder "onmenselijke omstandigheden". "Ze sloten ons op in kleine kamers en we moesten slapen op de vloer." De gezamelijke wc was een groot gat in het midden van het hok.

Extra handen

Een aantal FunX luisteraars wilde ook graag meehelpen de gasten te verwelkomen. De Rotterdamse Archelino en Hanane kookten vrijwillig mee met de dj's en reporters. "Ik vond het een supertof initiatief en daar wilde ik aan bijdragen."

bars

Raptalent Khalid uit Homs (Syrië) laat zien dat hij snel weer zijn leven wil opbouwen. Samen met goede vriend Tim heeft hij zijn muziekcarrière alweer opgepakt. "Ik wil aan Nederland de boodschap geven dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. En daar gaat de komende track over." Khalid kreeg van iedereen om hem heen schouderklopjes nadat hij deze paar bars van het nummer rapte.

Bekijk hieronder het Snapchat verslag van de avond.

Ster advertentie
Ster advertentie