Nourdin mag Tweede Wereldoorlog van sommigen niet herdenken
- News
- Nourdin mag Tweede Wereldoorlog van sommigen niet herdenken
Noureddine Steenvoorden wil de Tweede Wereldoorlog herdenken, maar krijgt af en toe weerstand uit twee verschillende hoeken. Sommige van zijn moslimbroeders en zusters vinden hem hypocriet als hij de Tweede Wereldoorlog herdenkt en sommige autochtone Nederlanders vinden het af en toe raar als hij op de Dam staat met zijn baard. Zelfs de politie heeft hem een keer staande gehouden, vlak voor de Nationale Dodenherdenking. Hoe ga je daarmee om? Dat vroeg Zarayda gisteravond in het CritiX Café aan Noureddine Steenvoorden.
Niet Israël, maar Joden, Roma en homo's
"Sommige mensen vinden het lastig als ik graag naar zo'n herdenking ga. Dat ik dat van waarde acht en belangrijk vind om bij het leed stil te staan," vertelde Noureddine bij FunX. "Ik heb niks met Israël, maar ik kijk naar de slachtoffers in dit geval. Dit gaat niet om Israël maar om Joodse mensen, Roma/Sinti, gehandicapten en homoseksuelen die werden opgepakt, afgevoerd en vermoord. Dat zijn de mensen waar mijn sympathie naar uit gaat. Als moslim in Nederland weet ik als geen ander hoe het is om anders te zijn en op te vallen. Om een leven te leiden dat veel mensen niet zullen accepteren. Dat gevoel had ik al ver voordat ik moslim was."
Moslims niet welkom
Noureddine staat dit jaar niet op de Dam, omdat hij de laatste keer iets heftigs heeft meegemaakt: "Ik heb de herdenking jarenlang beleefd op de Dam, vijftien á twintig jaar, sinds ik in Amsterdam woon. Ik had de laatste keer een lange baard en een muts op en toen werd ik staande gehouden door de politie. Enkele minuten voor de herdenking. Dat kan, maar in het gesprek daarna werd duidelijk gevraagd naar mijn naam, mijn uiterlijk en waarom ik daarheen ging. Dat maakte mij duidelijk dat ik staande werd gehouden omdat ik eruit zag als een moslim. Dat heeft mij duidelijk geraakt en gekwetst. Ik vind het zeer kwalijk dat mensen vinden dat moslims daar geen plek hebben."