FunX

Sancar van #NietMijnSchuld: "De nieuwe compensatie voor het leenstelsel is een grap"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sancar van #NietMijnSchuld: "De nieuwe compensatie voor het leenstelsel is een grap"

In het nieuwe coalitieakkoord is gebleken dat studenten die binnen het leenstelsel vallen, worden gecompenseerd met een studievoucher ter waarde van tweeduizend euro of duizend euro korting op je studieschuld. In TopiX vertelt Sancar van #NietMijnSchuld waarom deze compensatieregeling alles behalve voldoende is.

Niet genoeg

De studievoucher van tweeduizend euro is bedoeld voor als iemand een vervolgopleiding gaat doen. Dat is leuk en aardig, maar iemand die al afgestudeerd is en niet meer gaat studeren, heeft er vrij weinig aan. Een student die wél verder gaat studeren, heeft er volgens Sancar ook vrij weinig aan. "Tweeduizend euro voor een nieuwe studie is leuk, maar eigenlijk dekt het maar één jaar. Dan heb je alsnog drie jaar die je zelf moet betalen", zegt hij. "Voor de rest is de duizend euro cash leuk natuurlijk, maar het is niet genoeg."

"We zijn allemaal slachtoffer van het leenstelsel", zegt Sancar. "Iedereen heeft bepaalde keuzes moeten nemen, zoals niet uit huis gaan om geen schuld te krijgen of niet doorgaan met een studie." Zelf is Sancar ook slachtoffer van het leenstelsel, zo heeft hij een studieschuld van 12.000 euro. "Dan heb je niks aan 1000 euro, het is een grap. En ik zit nog onder het gemiddelde, want dat is namelijk ruim 25.000 euro."

In dezelfde situatie komen

Maar wat is volgens Sancar dan een goede oplossing? Als het aan Sancar ligt moeten studenten uit het leenstelsel in dezelfde situatie komen als studenten voor en na het leenstelsel. "De generatie voor het leenstelsel heeft genoeg geld gekregen door middel van een basisbeurs. Dat geldt straks ook voor studenten na het leenstelsel. Verdienen wij dan geen eerlijke kans? We hebben al te maken met dingen als de klimaatcrisis, coronacrisis en een huizenmarkt die kapot is. Ook wij verdienen een eerlijke kans om te kunnen studeren zonder schuld."

'Geen genoegen nemen met goedmakertje'

Volgens Sancar is het ontzettend belangrijk om een vuist te maken. "Juist nu is het moment dat wij als volk kunnen laten zien dat we er helemaal niet tevreden mee zijn." Sancar wil mensen daarom graag aanmoedigen om op 5 februari 2022 naar het Compensatieprotest op de Dam te komen. "We hopen dat duizenden mensen zullen komen. Het is echt belangrijk dat we nu laten zien dat we geen genoegen nemen met dit symbolische bedrag als goedmakertje. We moeten en verdienen meer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie