FunX

Heftige Satudarah documentaire vanavond 20.25 uur op NPO 2

  1. Newschevron right
  2. Heftige Satudarah documentaire vanavond 20.25 uur op NPO 2

"Een slechte naam hebben we al. Daarom willen we hiermee laten zien wie we zijn en de vraagtekens wegnemen," zegt een lid van Satudarah in de veelbesproken documentaire Satudarah - One Blood die vanavond om 20:25 uur te zien is op NPO2.

Regisseur Joost van der Valk werkte samen met zijn partner Mags Gavan twee jaar aan 'Satudarah - One Blood' en vertelde vanochtend in Start dat hij daarin beide kanten van de beruchte motorclub heeft gefilmd. Dat leverde prachtige rituelen, angstige momenten en vooral een paar goede vriendschappen op.

Hoe kreeg je toestemming?

Joost van der Valk kwam via Crips in contact met de Satudarah. Hij moest zijn verhaal doen voor de nationale raad van de club en kreeg uiteindelijk toestemming. Joost kreeg in de eerste periode wel toegang, maar mocht niet overal bij zijn: "In het begin mocht ik bij allerlei rituelen zijn, maar niet bij mensen thuis of in de bestuurskamer. Dat veranderde toen ik met twee van die jongens naar Indonesië ging."

Inwijdingsrituelen

Je hoort veel verhalen over een bloedband bij de Satudarah. Wat is daarvan waar en wat maakt de motorclub anders dan andere motorclubs? Volgens Joost maakt de samenkomst van verschillende culturen en het Molukse karakter de Satudarah heel uniek: "Hun inwijdingsrituelen zijn gebaseerd op oerrituelen uit de Molukken, dat heeft geen enkele andere club."

Angstige momenten

Naast de broederschappen heeft Joost ook angstige momenten gekend bij de Satudarah. Niet in Nederland, maar in Duitsland bij de opening van een nieuwe Satudarah chapter. "In Duitsland heerst een spanning met de Hells Angels. Die reden tijdens de opening af en toe langs en schreeuwden allerlei dingen. Ze verwachtten een confrontatie maar die kwam er niet." De vechtpartijen en schietpartijen heeft hij vaker gemist en dat vindt Joost een gemiste kans: "Dat had ik best op de film willen hebben."

Vanavond: 20.25 uur NPO2

De documentaire Satudarah - One Blood ging 18 juni in première. Nieuwsgierig naar de docu? Check 'm vanavond, maandag 22 juni, om 20:25 op NPO 2.

Koerden vs IS(IS)

Voor het eerstvolgende project is Joost van der Valk ook al op pad geweest. Samen met een paar Koerdische broers ging hij mee om hun strijd tegen IS(IS) vast te leggen. Joost geeft eerlijk toe dat hij nog nooit zo bang is geweest: "IS zat op anderhalve kilometer van ons!"

Ster advertentie
Ster advertentie