FunX

"Hoge prijzen doorverkochte tickets vaak nergens op gebaseerd"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. "Hoge prijzen doorverkochte tickets vaak nergens op gebaseerd"

Je kent het vast wel: het concert van je favoriete artiest is uitverkocht en je gaat op zoek naar doorverkochte tickets van andere mensen. Opeens kost je kaartje dan 300 euro in plaats van 40 euro, maar omdat jij graag wilt gaan, betaal je er toch voor ondanks the pain. Hoe zit het eigenlijk met die belachelijke prijsstijgingen? Rambam-presentatrice Sophie ging op onderzoek uit en vertelde er meer over in Start met Fernando.

'Rambam' zoekt uit hoe het zit met doorverkoop peperdure tickets

Dan maar solliciteren

Het bedrijf dat voor deze aflevering onderzocht werd door Rambam, is Viagogo. Dat ging nog niet zo makkelijk. Zo moest Sophie een bizarre keuze maken om meer info te krijgen: "Je krijgt met dat bedrijf nooit contact, er zijn duizenden klachten online. Dus ik heb maar gesolliciteerd bij Viagogo om echt andere informatie te krijgen dan die je als klant kan krijgen."

Opgedreven prijzen

Sophie testte onder andere de sneaky manier waarop de prijzen worden opgedreven door het bedrijf. Zo verkocht ze zelf een nepkaartje die zij helemaal niet had voor 28 euro. "Uiteindelijk drijft Viagogo de prijs helemaal op tot ver boven de 100 euro. De verkoper krijgt dat geld niet, maar de koper moet het wel betalen." De rare praktijken houden hier nog niet op. Zo verzint Viagogo volgens Sophie marktwaardes die nergens op gebaseerd zijn. "Die marktwaarde slaat helemaal nergens op. Dat zuigen ze volledig uit hun duim. Dat hebben we ook getest door een niet bestaand festival te organiseren."

Dromen verkopen

Wat volgens Sophie ook vaak gebeurt bij Viagogo, is dat het bedrijf kaartjes verkoopt die zij helemaal niet hebben. Jij droomt eigenlijk van dat concert en dat is ook wat ze je verkopen: een droom."Dan denken ze: oh, mensen zoeken dit kaartje. Laten we het gewoon verkopen en dan zoeken wij gaandeweg wel uit of we dat kaartje ook daadwerkelijk ergens vandaan kunnen halen." Zo sprak Sophie met een vrouw die kaartjes kocht voor het concert van de zangeres Cher. Die vrouw kreeg last-minute van Viagogo te horen dat zij het kaartje toch niet hadden. Als vervangend kaartje kreeg ze een ticket voor een voetbalwedstrijd. Ook sprak Sophie met mensen die op de allerlaatste dag vier tickets kregen in plaats van de gekochte vijf. Sophie: "Je kan het je al voorstellen: het is natuurlijk he-le-maal klote als dat gebeurt."

Benieuwd hoe dit sneaky systeem in de wereld van de ticketdoorverkoop werkt? De aflevering van Rambam wordt vanavond om 21:45 uitgezonden op NPO3.

Ster advertentie
Ster advertentie