FunX

COLUMN: 'Ontketend, maar nog niet vrij'

  1. Newschevron right
  2. COLUMN: 'Ontketend, maar nog niet vrij'

Als je altijd in vrijheid hebt geleefd, besef je dan wel wat je hebt? Nog belangrijker: besef je wat een ander niet heeft? Jaarlijks vieren Surinamers en Antillianen op 1 juli Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. Maar in hoeverre zijn die ketens van ons als samenleving afgegleden?

Je hebt de vrijheid om te kiezen waar je je kleding koopt, maar toch kiest 96,6 procent van jonge kopers voor de goedkoopste producten.
Je hebt de vrijheid om elke droomcarrière na te jagen die je je kan bedenken, maar 88 procent neemt genoegen met een baan als paper pusher.
Je hebt de vrijheid om iedereen als een gelijke te behandelen, maar 59 procent van jonge Nederlanders zegt niet beter te willen letten op eigen racistisch gedrag.

Natuurlijk, begrijpelijk. Niemand heeft tijd om in de spiegel meer te checken dan haren of make-up.
Het is alleen jammer, dat jouw fast fashion gelijk staat aan een anders slow torture.
Het is alleen jammer, dat geld boven passie niet zelden gelijk staat aan burn-outs en depressie.
Het is jammer, dat institutioneel buitensluiten, benadelen en wegkijken nog steeds de wereld niet uit is.

Verzwaarden vroeger ketens de enkels van tot slaaf gemaakten, nu zijn het eigenhandig gecreëerde boeien die ons gevangen houden in onze beperkingen. En we sleuren anderen met ons mee.

Ja, Keti Koti is elk jaar een vrijheidsfeest. Maar je ervaart geen vrijheid, totdat je beseft wat dat precies is.

Discussieer vandaag mee in CritiX tussen 17:00-19:00 over de stelling: "Slavernij bestaat nog steeds en jij werkt eraan mee."

Ster advertentie
Ster advertentie