FunX

Acteur Daniël Kolf: "'Koeriers' is echt een serie die verandering gaat brengen"

foto: NPO 3
  1. Newschevron right
  2. Acteur Daniël Kolf: "'Koeriers' is echt een serie die verandering gaat brengen"

Vanaf deze week staat de nieuwe webserie Koeriers online: de eerste serie van een Nederlandse omroep met een volledig zwarte cast. Hoofdrolspeler Daniël Kolf en regisseur Safi Graauw waren te gast bij Serginio om te vertellen waarom dit zo belangrijk is. Safi: "Het huidige aanbod van de NPO is eenzijdig."

Daniël en Safi vertellen over 'Koeriers'

Verandering brengen

Koeriers gaat over Winston, die zichzelf ondanks zijn werk als koerier bij een verliesmakende pizzeria ziet als een echte zakenman. Maar eigenlijk draait de serie om veel meer dan dat. "Het is echt een serie die verandering gaat brengen in de industrie", vertelt Daniël. "Omdat we het nog niet kennen of gezien hebben. En het is real."

De komedieserie is namelijk helemaal gemaakt door mensen van kleur. "Voor het eerst in 70 jaar is er een serie bij de NPO die zo geschreven is dat er een all black cast nodig is", vertelt Safi. "Want we doen het niet omdat we zwarte dingen willen maken, maar omdat we een sterk verhaal willen neerzetten en daar trouw aan willen blijven. En daar hebben we een zwarte cast voor nodig."

Aanbod verrijken

Online kwamen er veel reacties van mensen die beweren dat de serie daardoor racistisch is. "Het is zeker niet racistisch. Sterker nog: het voegt wat toe", legt Safi uit. "Het huidige aanbod van de NPO is eenzijdig. Wat we met deze serie doen is simpelweg dat aanbod verrijken." De regisseur vertelt dat het belangrijk is dat mensen zichzelf en hun cultuur kunnen herkennen in wat er door de publieke omroep wordt uitgezonden. "Wij dragen daaraan bij."

Voor Daniël, die ook te zien is in De Libi en de nieuwe Netflix-film Forever Rich, was het de eerste keer dat hij met een zwarte regisseur werkte. "Daar lacken we in deze industrie in. De eerste keer dat ik Safi ontmoette, dacht ik: yes, dit gaan we doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Topsport

Daniël en Safi benadrukken dat je Koeriers niet moet vergelijken met grote projecten als Mocro Maffia. "Het is een YouTube-serie van 16 afleveringen die ongeveer 7 minuten duren", legt Daniël uit. "Het werkt heel anders. We hebben in twee weken zeker acht scenes per dag gedraaid. Bij normale, grote series heb je veel meer tijd en ruimte. Dit was echt topsport."

Koeriers is te bekijken op het YouTube-kanaal van NPO 3. De eerste aflevering staat nu online, de volgende verschijnen elke maandag om 15:00 uur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie