FunX

'De examenklas van 2020' helpt examenleerlingen die struggelen in hun laatste weken

foto: YouTube: NOS Stories
  1. Newschevron right
  2. 'De examenklas van 2020' helpt examenleerlingen die struggelen in hun laatste weken

Het zou vandaag allemaal beginnen: het centraal eindexamen. Door het coronavirus gaat het voor zo'n 200.000 examenleerlingen helaas niet door. Een vreemde afsluiting van hun middelbareschooltijd zonder examengala of dat spannende telefoontje van je mentor. Dat is natuurlijk enorm balen! Om de middelbareschooltijd toch positief af te sluiten, bedacht NOS Stories het project De examenklas van 2020 om examenleerlingen extra te steunen met hun examenstruggles. Danny Simons van NOS Stories vertelde meer over het project in Start met Fernando.

Het is voor het eerst sinds 75 jaar dat er geen centraal eindexamen plaatsvindt. Er werd al snel gedacht dat heel veel leerlingen blij waren dat het niet doorging, maar dat was volgens Danny niet helemaal het geval. "We kwamen erachter dat heel veel leerlingen boos waren. Die hadden zoiets van: ik heb hier vier, vijf of zes jaar naartoe gewerkt en is het dan allemaal voor niets geweest?" Het is natuurlijk een fucked up situatie en daarom bedacht NOS Stories het project De examenklas van 2020.

funxvideo_5eb3e6c774618

Extra hulp en motivatie

Op de website van het project vind je allerlei hulpmiddelen die jou als middelbare scholier kunnen helpen met je toekomst. Het is natuurlijk niet mogelijk om naar een open dag te gaan en daarom bedacht NOS Stories de zogenaamde Student Swiper. Hierop vind je allerlei eerstejaarsstudenten aan wie je vragen kunt stellen over hun studie. Superhandig!

Studeren is natuurlijk ook niet altijd even leuk. Vooral als je dat thuis moet doen, heb je er niet altijd evenveel zin in. Om je extra te motiveren werden verschillende beroemdheden, zoals Josylvio, Bilal Wahib en Nienke Plas gevraagd om alle examenleerlingen succes te wensen in een video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Iets dat je mee moet maken"

Het project heeft ook een serie waarin een zelf samengestelde klas van 26 eindexamenleerlingen uit heel het land en van verschillende niveaus gevolgd wordt. Een van de leerlingen uit die klas is de 17-jarige vwo'er Yasin. Hij vindt het erg jammer dat hij de hele ervaring van het centraal eindexamen niet kan meemaken. "Je gaat maar één keer in zo'n gymzaal zitten om het centraal eindexamen te doen met al je vrienden. Het is wel echt iets dat je mee moet maken. Het is niet vergelijkbaar met je schoolexamens, want die doe je gewoon in het klaslokaal." Ondanks dat hij ervan baalt, probeert Yasin het ook van de positieve kant te bekijken.

"Aan de andere kant is het wel gewoon heel chill dat ik veel stress, moeite en tijd bespaar. Het centraal eindexamen is natuurlijk niet zomaar iets. Het zijn zware examens, dus dat is wel chill."

Examenstunt

Yasin zit zelf ook in de examenstuntcommissie van zijn school. Voor de examenstunt had de commissie een groot budget ter beschikking gekregen en al een heel plan bedacht om er een leuke dag van te maken en de school op z'n kop te zetten. Dat gaat nu helaas niet door. "We hebben er maanden aan gewerkt en we stonden op het punt om alles te gaan reserveren en boeken. Het is jammer dat het dan niet doorgaat, want ik denk dat alle examenleerlingen zich daar wel op hadden verheugd. Daarnaast weten we niet wat er met de diploma-uitreiking gaat gebeuren. Het examengala gaat waarschijnlijk ook niet door of het wordt verplaatst. Tot nu toe is alles afgezegd en dat vinden we natuurlijk erg jammer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie